Menu
President Vladimir Putin varslet verken tilbaketrekning eller opptrapping av krigen Ukraina under sin tale på årsdagens for Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland. Foto: AP / NTB

Dette skjedde i Ukraina mandag

President Vladimir Putin kom ikke med noe fredsbudskap da han talte på Den røde plass for å markere årsdagen for Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland.

Av NTB | 09.05.2022 19:31:05

Politikk: – Vi vant da, og vi skal vinne nå, sa Zelenskyj.

* Samtidig med den storstilte militærparaden på Den røde plass i Moskva fortsatte russiske styrker angrepene mot flere mål i Ukraina.

Russland har tidligere avvist at de forsøker å storme området, og har gjentatte ganger lovet å behandle de ukrainske soldatene i henhold til internasjonale regler om krigsfanger dersom de legger ned våpnene og overgir seg.

Det ble også meldt om kraftige russiske angrep over bred front i Luhansk-regionen.

* Det ukrainske forsvaret meldte også om et nytt rakettangrep mot Odesa-området mandag, samtidig med at EU-president Charles Michel besøkte byen.

Ifølge flere medier måtte Michel søke dekning under angrepet, men EU-presidenten har ikke kommentert dette.

– Jeg så siloer fulle av korn, hvete og mais, klart til eksport. Denne sårt tiltrengte maten er strandet som følge av Russlands krigføring og blokade av havnene i Svartehavet, tvitret han etter besøket.

– Dette får dramatiske følger for sårbare land. Vi behøver global handling, la han til.

* Ukraina har bedt om et ekstraordinært møte i FNs menneskeråd.

FNs menneskerettsråd bekrefter at møtet finner sted torsdag.

* EU skrinlegger planen om å forby europeiske skip å frakte russisk olje, ifølge Financial Times.

Ifølge avisens kilder har det vært motstand blant medlemsland, først og fremst Ungarn, mot et slikt fraktforbud. Planen var opprinnelig at forbudet mot oljefrakt skulle innføres samtidig med et importforbud av russisk olje.

* Det vil trolig ta flere tiår før Ukraina kan slutte seg til EU, sa Frankrikes president Emmanuel Macron i en tale til EU-parlamentet.

Zelenskyj leverte i midten av april landets søknad om å bli medlem av EU og sa at han håpet på en rask prosess.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sa mandag at EU vil uttale seg om Ukrainas søknad i juni.