Menu
USAs forsvarsminister Lloyd Austin. Foto: AP / Alex Brandon / NTB

Dette skjedde i Ukraina i natt

Dette er noen av de viktigste nyhetene knyttet til krigen i Ukraina natt til lørdag 9. juni.

Av NTB | 09.07.2022 07:53:16

Kriminalitet og rettsvesen: * Guvernør Serhij Hajdaj i Luhansk advarer mot en humanitær katastrofe i Sievjerodonetsk som ble okkupert av russiske styrker for to uker siden.

Hajdaj sier at byen er uten vann, strøm eller kloakkanlegg mens likene av dem som ble drept, ligger og råtner i boligblokker.

* Russland hevder å ha tatt full kontroll over Luhansk, men guvernør Serhij Hajdaj sier at ukrainske styrker fortsatt holder en liten del av provinsen, og at det pågår harde kamper i landsbyer langs grensa.

* Ukrainas visestatsminister Iryna Veresjtsjuk oppfordrer ukrainere i de okkuperte delene av Zaporizjzja og Kherson til å flykte om de kan.

Hun sier at ukrainske styrker planlegger å gjenerobre områdene, og sivile kan da bli brukt som menneskelige skjold av de russiske okkupasjonsstyrkene.

* De russiskstøttede separatistene i Donetsk i Øst-Ukraina åpner for å henrette dødsdømte, blant dem utenlandske krigsfanger, etter at et moratorium utløp.

To britiske statsborgere og en marokkaner ble nylig dømt til døden i Donetsk etter å ha blitt anklaget for å være leiesoldater i den ukrainske hæren.

* USA sender nye forsyninger med militært utstyr til 400 millioner dollar, inkludert fire avanserte rakettutskytingssystemer, til Ukraina.