reklame for Sheiken Bowling
Menu
Lederen for unionistpartiet DUP i Nord-Irland, Jeffrey Donaldson, vil ikke samarbeide med Sinn Féin i regjering. Dermed går det mot nyvalg. Foto: AP / NTB

Det går mot nyvalg i Nord-Irland

Parlamentet i Nord-Irland greide ikke å bli enige om ny speaker og få en ny regjering på plass innen fristen. Dermed går det mot nyvalg i den britiske provinsen.

Av NTB | 28.10.2022 02:11:02

Økonomi og næringsliv: Fristen for å velge ny speaker utløp ved midnatt fredag.

Det siste forsøket på å velge speaker strandet da lederen for Det demokratiske unionistpartiet (DUP), Jeffrey Donaldson, kunngjorde at partiet i protest mot den såkalte Nord-Irland-protokollen ikke vil samarbeide i provinsregjeringen med de rivaliserende nasjonalistene i Sinn Féin.

Michelle O’Neill i Sinn Féin, som man regnet med ville få posten som Nord-Irlands førsteminister, er ikke imponert over Donaldson og DUP.

– Dette er deres suppe og viser hans og partiets mislykkede lederskap, sa hun.

Chris Heaton-Harris, som har vært britenes Nord-Irland-minister de siste sju ukene, har gjentatte ganger sagt at han vil lyse ut nyvalg fredag om ikke partiene ble enige. Det ventes at valget holdes 15. desember, skriver AFP.

Nord-Irland har ikke hatt en ordinær regjering siden provinsvalget i mai der Sinn Féin ble det største partiet og DUP nest størst. Uenighet om Nord-Irland-protokollen, som er en del av brexitavtalen mellom Storbritannia og EU, er årsak til den fastlåste politiske situasjonen.

Avtalen skal forhindre en såkalt hard grense mellom den britiske provinsen og EU-landet Irland og regulerer kontrollen med varer som passerer grensa.

Sinn Féin ønsker gjenforening med Irland, mens DUP mener at Nord-Irland-protokollen i praksis holder dem inne i EUs indremarked og svekker provinsens posisjon innad i Storbritannia.

(©NTB)

Flere nyheter: