Menu
Prins Philip døde fredag, 99 år gammel. Arkivfoto: Adrian Dennis / Pool via AP / NTB

Prins Philip er død

Dronning Elizabeths ektemann prins Philip er død, 99 år gammel. Det norske kongehuset uttrykker stor sorg.

Av NTB | 09.04.2021 13:17:49

Kuriosa og kjendiser: – Det er med dyp sorg at Hennes Majestet Dronningen kunngjør dødsfallet til sin kjære ektemann, Hans Kongelige Høyhet prins Philip, heter det i en uttalelse fra det britiske kongehuset. Prinsen sovnet stille inn på slottet i Windsor fredag morgen.

– Kongefamilien slutter seg til folk rundt i verden som sørger over tapet, heter det videre.

– Vi takker, som nasjon og som kongedømme, for prins Philip, hertugen av Edinburghs ekstraordinære liv og virke, sa Johnson utenfor statsministerboligen i London.

– Kongehuset har med stor sorg mottatt budskapet om at Hans Kongelige Høyhet Hertugen av Edinburgh er gått bort, skriver kongehuset i en uttalelse.

– Våre tanker går til Dronning Elizabeth og den nærmeste familie ved prins Philips bortgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk, sier kong Harald.

Kongen har besluttet at det i forbindelse med dødsfallet skal flagges på halv stang fra Slottsbalkongen fredag og på begravelsesdagen.

Også kongehusene i Sverige og Danmark sier de har mottatt nyheten om prins Philips død med sorg.

Han ble født 10. juni 1921 som prins Philip av Danmark og Hellas. Han var i slekt med den danske kongeslekten Glücksburg og dermed også med den norske kongefamilien.

Statsminister Boris Johnson kondolerer på vegne av det britiske folket og hyller prinsens for hans «ekstraordinære liv og virke». Johnson sier prins Philip «vant flere generasjoners hengivenhet», hjemme, i Samveldet og over hele verden etter å ha tjenestegjort i den britiske marinene og senere som prinsgemal.

Det norske kongehuset uttrykker stor sorg over bortgangen.

Prins Philip ble innlagt på sykehus i midten av februar etter at han fikk påvist en infeksjon. Fram til han ble utskrevet i midten av mars, gjennomgikk han blant annet en operasjon i forbindelse med hjerteproblemer.

Flere nyheter: