Menu
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er riktig å gi patentunntak for koronavaksiner nå. Foto: Lise Åserud / NTB

Derfor mener Støre det først nå er riktig å dele vaksineoppskriftene

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier det er riktig å oppheve patenter for koronavaksiner nå, men er ikke enig i opposisjonens kritikk av regjeringen.

Av NTB | 06.05.2021 16:09:51

Medisin og helse: Pinlig, mente SV og Rødt, mens Senterpartiets Marit Arnstad sa regjeringen kom ut av patentstriden uten å ha æren i behold. De tre partiene har kjempet for at Stortinget skulle gå inn for et patentunntak.

Onsdag gikk USA inn for å oppheve patentbeskyttelsen, noe Norge har stemt imot i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Arbeiderpartiet og Frp har sammen med regjeringen stemt imot slike forslag i Stortinget.

– Det er riktig å støtte en opphevelse av patentbeskyttelse for koronavaksiner nå. Det kan legge grunnlaget for at vi får økt vaksineproduksjon og nye vaksiner mot muterte varianter, sier Støre til NTB.

– Jeg mener det ville ha vært feil å fravike patentbeskyttelse i fjor høst da det ble foreslått. Da sto man midt i utviklingen av både forskning og utvikling i vaksiner, men nå handler det om å kunne legge til rette for økt produksjon, sier partilederen.

Støre sier de tidligere forslagene som har vært fremmet i Stortinget, har vært mer omfattende enn det som diskuteres nå.

– Jeg vet som WTO-ansvarlig i sju år at det ofte handler om å bygge bro mellom ulike land. Det er en rolle som jeg forutsetter at regjeringen også spiller nå, sier Støre.

– Hvis målet er å få til økt vaksineproduksjon, så går det gjennom å få til godt samarbeid, ikke en konflikt som blokkerer for ny produksjon. Nå er det riktig å fravike patentunntaket, sier Ap-lederen.

Støre mener Stortinget ikke trenger å gjøre vedtak i saken, men ber regjeringen ta signalet om at det er flertall på Stortinget for å legge seg på en slik linje.

– Norge får en viktig rolle, og signalet fra flertallet på Stortinget er at vi vil bidra til en løsning der vi kan produsere flere vaksiner, sier Støre.

Støre er ikke enig i at Norges omdømme er skadd som følge av håndteringen av patentspørsmålet.

– Det er jeg ikke enig i. Norge har en posisjon i WTO der vi kan bidra til å finne samlende løsninger, og når et lite land kan få en sånn rolle, må vi bruke den, og det ansvaret må vi være oss bevisst nå, sier Støre.

Ap-lederen vil ikke kritisere rollen Norge har spilt i Verdens handelsorganisasjon (WTO), der Norge har stemt imot forslag om patentunntak.

Dagbladet har meldt at representanter fra India og Sør-Afrika, som har fremmet forslag om patentunntak i WTO, er sjokkert over Norges håndtering.

(©NTB)

Flere nyheter: