Menu
Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Derfor er Birgitte-siktet også Tina-mistenkt

51-åringen har et langt rulleblad med vold- og sedelighetsforbrytelser. Hvis han drepte Birgitte Tengs, er det et bevis på at han i det minste er i stand til å begå en så ekstrem handling.

Av Egil M Solberg | 09.01.2022 23:38:36

Tengs-saken: En 51 år gammel mann fra Karmøy er siktet for å ha drept Tengs i 1995 og mistenkt for drapet på Jørgensen fem år senere, melder Aftenbladet.

Bevisene mot mannen er ifølge Sør-Rogaland tingrett og Gulating lagmannsrett svært sterke i Birgitte-saken, så sterke at domstolene i de siste fengslingskjennelsene uttalte at det er meget stor sannsynlighet for at han er drapsmannen.

I Tina-saken finnes det foreløpig ikke bevis som kan knytte 51-åringen til drapshandlingen. Derfor er han ikke siktet.

Men politi og påtalemyndighet mistenker at han også drepte 20-åringen i Stavanger, og mener at det er gode grunner til å undersøke om det kan finnes bevis mot ham også i denne saken.

51-åringen har et langt rulleblad med vold- og sedelighetsforbrytelser. Hvis han drepte Birgitte Tengs, er det et bevis på at han i det minste er i stand til å begå en så ekstrem handling.

Han var i Stavanger den natten Jørgensen ble drept, han kjørte etter eget utsagn rundt i byen med bilen sin, og han mangler alibi.

Ingenting av dette gjør ham til Tina Jørgensens drapsmann, ifølge loven. Bare klare bevis gjør det.

Da Tina-saken ble tatt opp igjen i 2013, var han en av åtte menn som ble gransket nøyere.

Et Y-kromosom funnet på Tengs’ strømpebukse kan kobles til siktede. At dette Y-kromosomet ble funnet i en bloddråpe tilhørende offeret, mener retten gjør det svært sannsynlig at DNA-et er avsatt i forbindelse med en voldshandling – og følgelig at den nå siktede 51-åringen er skyldig i drapet.

Så langt er det ikke kjent at det er bevis som knytter siktede til drapet på Jørgensen. Ikke annet enn likhetene mellom de to drapene.

Etter det Aftenbladet erfarer, styrker heller ikke informasjon fra mobilbasestasjoner drapsnatten mistanken. 51-åringens mobiltelefon viser bare oppkobling til basestasjon i Stavanger sentrum, og den dekker også boligen til slektningen hvor han overnattet.

Begge de unge kvinnene – Birgitte 17 år og Tina 20 år – ble drept på samme tid av døgnet. Både Tengs og Jørgensen ble drept av flere slag mot hodet.

Begge ble flyttet etter at de hadde blitt drept. Tengs ble slept bortover veien og inn i et kratt. Jørgensen ble plassert i en kum ved Bore kirke.
Begge ble skjult.

Motivet kan være det samme. Birgitte Tengs ble utsatt for et seksuelt overgrep i forbindelse med drapet. Politiet har hatt mistanke om at Tina Jørgensen ble utsatt for dette, men det har ikke vært mulig å fastslå dette med sikkerhet siden hun ble funnet delvis nedsenket i vann over en måned etter drapet.

Den siktede 51-åringen nekter fortsatt for å ha drept noen av dem.

Han er aldri blitt dømt for drap, og han kan selvsagt ikke kalles en drapsmann før han eventuelt blir dømt som en.

Men hans alvorlige og spesielle rulleblad, med blant annet seksualisert vold, dokumentert i åtte dommer mellom 1991 og 2005, gjør at han i det minste i den perioden kunne kalles en serieforbryter.

Han ble ansett som så farlig at han ble ilagt sikring, en straffereaksjon som i Norge senere ble erstattet med dagens forvaringsstraff.

Dette melder Aftenbladet.

Flere nyheter: