reklame
Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt at våpenhvilen, som etter planen trer i kraft ved midnatt natt til mandag, vil være avgjørende i arbeidet med å oppnå fred i Øst-Ukraina. Foto: Presidentens pressekontor i Ukraina / AP / NTB scanpix

Den ukrainske hæren og opprørere forbereder våpenhvile

Midnatt natt til mandag starter våpenhvilen mellom den ukrainske hæren og opprørere i Øst-Ukraina. Begge parter er i gang med forberedelser.

Av NTB | 26.07.2020 18:18:01

Politikk: Opprørsledere sa søndag at de har utstedt forbud mot våpenbruk. Også det ukrainske forsvaret sier de har tatt skritt i påvente av at avtalen trer i kraft.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var søndag også i telefonsamtale med Russlands president Putin. Begge støtter avtalen om våpenhvile, opplyser kontorene deres, ifølge Reuters.

– Lederne har blitt enige om at det haster å få på plass ytterligere tiltak for å støtte våpenhvilen, opplyste kontoret til president Zelenskyj.

Avtalen om våpenhvile er del av Minsk-fredsplanen, som ble fremforhandlet av Frankrike og Tyskland allerede i 2015, som følge av det russisk-støttede separatistopprøret som brøt ut i 2014 da Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya.

Rundt 14.000 har mistet livet i konflikten, som har vart siden.

Zelenskyj ble valgt til president i fjor og lovet i forkant av valget at han ville få en slutt på konflikten. Han har kalt avtalen om våpenhvile et gjennombrudd og nødvendig for å oppnå målene i Minsk-fredsplanen. Den tar sikte på å tilbakeføre kontrollen over grenseområdene i øst til Ukraina i bytte mot mer autonomt selvstyre i området.

Avtalen om våpenhvile ble inngått onsdag av representanter for russiske og ukrainske myndigheter, samt Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Under søndagens telefonsamtale sa Putin at Ukrainas planer om å avholde regionvalg i oktober, strider imot Minsk-avtalen. Zelenskyj understrekte på sin side at Russland måtte ta steg for å frigjøre fengslede ukrainske borgere i Øst-Ukraina, på Krim-halvøya og i Russland.

(©NTB)

Flere nyheter: