Menu
Gaupebestanden i Norge er nå under det fastsatte nasjonale bestandsmålet, selv om antallet gauper i Sverige øker. Foto: Paul Kleiven / NTB

Den skandinaviske gaupebestanden øker

Før årets jakt var det estimert 25 flere gaupefamiliegrupper i området Norge og Sverige sammenlignet med fjoråret, men hele økningen har funnet sted i Sverige.

Av NTB | 20.06.2022 14:16:00

Fritid: Norge og Sverige har samarbeidet om overvåking av gaupebestanden siden 2013, og benytter felles metoder.

Basert på vinterens gaupeovervåking er det estimert at det var 305 familiegrupper av gaupe i Norge og Sverige før jakten startet i år. Det er var en oppgang på 25 guapefamilier fra forrige vinter, men hele økningen har skjedd i Sverige.

I Norge er det derimot en nedgang i gaupebestanden, viser en ny rapport som Rovdata og Viltskadecenter har laget på oppdrag fra Miljødirektoratet og Naturvårdsverket.

– I Norge er gaupebestanden lavere enn i 2021, og bestanden ligger nå under det fastsatte nasjonale bestandsmålet på 65 årlige ynglinger, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata i en pressemelding.

Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 65 årlige familiegrupper av gaupe i landet. Det er estimert at det før kvotejakta startet, og før nye unger ble født i 2022, var 58,5 familiegrupper av gaupe i Norge.

En familiegruppe består av ei hunngaupe i følger med en eller flere unger. Det ble åpnet for jakt på gaupe i fire rovviltregioner i Norge i perioden 1. februar til 31. mars 2022.

(©NTB)

Flere nyheter: