Menu
Fusako Shigenobu (t.v.) var en av grunnleggerne av Den røde armé, en ytterliggående japansk gruppe som på 1970- og 80-tallet gjennomførte flere terroraksjoner. Lørdag ble hun løslatt etter 20 år i fengsel. Datteren Mei (t.h.) ventet på henne utenfor fengselet. Foto: AP / NTB

Den røde armé-stifter løslatt etter 20 år i fengsel i Japan

Fusako Shigenobu, en av grunnleggerne av den en gang så fryktede japanske, venstreradikale gruppa Røde armé, er løslatt etter å ha sonet 20 år i fengsel.

Av NTB | 28.05.2022 12:01:06

Kriminalitet og rettsvesen: 76 år gamle Shigenobu var blant verdens mest fryktede kvinner på 1970- og 80-tallet da Den røde armé utførte flere terroraksjoner verden over til støtte for Palestina.

Lørdag forlot hun fengsel i Tokyo i en svart bil sammen med datteren Mei, mens flere støttespillere holdt en plakat der de sto skrevet «Vi elsker Fusako».

– Jeg beklager bryet min pågripelse påførte så mange mennesker, sa Shigenobu til journalister etter løslatelsen.

– Det er et halvt århundre siden. Men vi skadet uskyldige mennesker som var fremmede for oss, la hun til.

Shigenobu ble pågrepet i Japan i 2000 og seks år senere dømt til 20 års fengsel for å ha medvirket til et angrep mot Frankrikes ambassade i Nederland.

Hun hadde levd på rømmen i Midtøsten i rundt 30 år før hun dukket opp igjen i Japan. Datteren har hun sammen med en mann fra den militante palestinske gruppa PFLP.

To politibetjenter ble skutt og alvorlig såret under aksjonen, som ble avsluttet etter at Frankrike gikk med på kravet om å løslate et fengslet medlem av Den røde armé og fly ham til Syria.

Shigenobu var ikke personlig innblandet i angrepet, men en japansk domstol fant henne skyldig i å ha koordinert det sammen med PFLP.

Fusako antas å ha vært hjernen bak et angrep med automatgevær og granater mot Lod-flyplassen i Tel Aviv i 1972, der 26 mennesker ble drept og rundt 80 såret.

Shigenobu nekter for å ha medvirket til aksjonen mot den nederlandske ambassaden, der tre militante fra Den røde armé stormet ambassaden og holdt ambassadøren og ti ansatte som gisler i 100 timer.

(©NTB)

Flere nyheter: