reklame for Sheiken Bowling
Menu
Musikeren og komponisten Vangelis, her på en pressekonferanse i Aten i 2001, er død. Foto: Aris Messinis / AP / NTB

Den kjente greske filmmusikeren Vangelis er død

Den greske musikeren Vangelis, mest kjent for å ha skrevet musikken til filmer som «Blade Runner» og «Chariots of Fire», er død, 79 år gammel.

Av NTB | 19.05.2022 20:15:59

Kultur og underholdning: Den selvlærte Vangelis var i utgangspunktet først og fremst opptatt av elektronisk musikk, men eksperimenterte med all slags musikk og lot seg inspirere av et bredt utvalg temaer, fra romforskning og futuristisk arkitektur til studentopprøret i Paris i 1968.

Han komponerte musikken til en lang rekke andre filmer, og er den eneste grekeren som har vunnet en Oscar. Den fikk han i 1982 for musikken til «Chariots of Fire» – «Ildvognene» på norsk.

Vangelis, som er kunstnernavnet hans, ble født Evangelios Odysseas Papathanassiou i den greske kystbyen Agria og var et musikalsk vidunderbarn som holdt sin første pianokonsert seks år gammel, trass i aldri å ha fått pianoundervisning.

Han studerte først malerkunst i Aten, men var samtidig med i den populære rockegruppa Fornmix. Etter militærkuppet i 1967 dro han i eksil og ble involvert i studentopprøret i Paris.

I eksil ble han med i den progressive popgruppa Aphrodite’s Child, som fikk kultstatus og solgte millioner av plater. Han startet et musikkstudio i London, men satte mer pris på sin egen uavhengighet til å skape framfor platesalg.

I et intervju med Los Angeles Times i 2019 sa han at han så paralleller mellom den dystopiske verden som ble framstilt i «Blade Runner» og klodens framtid.

– Ingen vakker framtid, selvfølgelig, men det er dit vi er på vei, sa han.

(©NTB)

Flere nyheter: