reklame for Utvik Autoservice
Menu
Etiopias statsminister Abiy Ahmed under et AU-toppmøtet i februar. Abiy sier lørdag at den etiopiske hæren har trengt inn i Mekele, Tigray-provinsens hovedstad. Foto: AP / NTB

Den etiopiske hæren hevder å ha kontroll over Mekele

Den etiopiske hæren hevder å ha tatt kontroll over Mekele, hovedstaden i Tigray-provinsen.

Av NTB | 28.11.2020 18:08:27

Krig og konflikter: Sjefen for den etiopiske generalstaben, Birhanu Jula, uttalte til etiopisk kringkasting lørdag at hæren har kontroll over byen. Etiopias statsminister Abiy Ahmed sa i en separat uttalelse tidligere samme dag at hæren hadde tatt seg inn i Mekele.

– Vi har vært i stand til å gå inn i Mekele uten at sivile er blitt mål, sa han.

Lørdag kom de første meldingene om at det ventede angrepet på byen med rundt en halv million innbyggere var i gang. Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) har så langt kontrollert Mekele og Tigray-provinsen, men de siste ukene har den etiopiske regjeringen satt i gang en omfattende militæroffensiv mot gruppa og regionen.

Området er stengt for utenomverdenen og telekommunikasjonslinjene er sperret. Få uavhengige rapporter kommer ut, og det er vanskelig å få bekreftet meldinger om situasjonen.

Verken hæren eller statsministeren har så langt nevnt pågripelser av noen av TPLF-toppene. Gruppas leder har det ikke vært mulig å få kontakt med.

De etiopiske regjeringsstyrkene har omringet byen, og den etiopiske regjeringen med fredsprisvinner Abiy Ahmed i spissen ga hæren ordre om å angripe allerede torsdag.

– Etiopiske militære har begynt å skyte med tungt artilleri mot sentrum av Mekele, sier de lokale myndighetene lørdag, og humanitære organisasjoner som har ansatte i byen, melder om det samme. Også Tigray TV meldte om skyting.

Etiopias regjering har varslet de sivile i byen at det ikke vil vises nåde om de ikke kommer seg unna TPLF-lederne i tide. Statsministeren, som i fjor ble tildelt Nobels fredspris, har helt avvist dialog med TPLF.

Den etiopiske regjeringen har forsikret om at de skal unngå å skade sivile i angrepet, som ledes an med stridsvogner.

Generalmajor Hassan Ibrahim i den etiopiske hæren har lovet å erobre byen.

– Det er mulig at noen av de ettersøkte personene vil dra til familien i naboområder og gjemme seg der noen dager. Men etter erobringen av Mekele, vil våre væpnede styrker få i oppgave å jakte på og gripe disse kriminelle en etter en, uansett hvor de oppholder seg, sa han til det etiopiske nyhetsbyrået.

Siden forsyningslinjene til Tigray er kuttet, er folk i området i ferd med å gå tomme for mat og andre nødvendigheter. FN har bedt om umiddelbar og uhindret tilgang for få fram nødhjelp til provinsen.

Flere kriser vokser samtidig. I Sudan har myndighetene store problemer med å ta hånd om titusener av flyktninger og etablere leirer for dem. Ifølge en humanitær organisasjon er sykehusene i Tigray i ferd med å gå tom for medisiner. Samtidig har kamper i nærheten av flyktningleirer der eritreiske flyktninger oppholder seg nord i Etiopia ført til at også denne gruppen har havnet i ildlinjen.

Flyktninger i Sudan forteller også at etiopiske styrker nær grensen hindrer folk i å forlate landet. De siste dagene har antallet som har klart å ta seg over sunket kraftig. Etiopiske myndigheter har ikke kommentert situasjonen.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed har så langt nektet å forhandle med TPLF og ser heller ut til å ville knuse dem militært. En delegasjon fra AU klarte fredag ikke å rokke ham.

Granatene regnet lørdag over Mekele, som har en halv million innbyggere.

Offensiven og trusselen mot sivilbefolkningen har fått alarmen til å gå i det internasjonale samfunnet. Allerede har over 43.000 flyktninger søkt tilflukt over grensa i Sudan.

Abiy kunngjorde militæroffensiven i begynnelsen av måneden etter et TPLF-angrep på en militærbase. Hundrevis skal ha blitt drept så langt, og kampene står i fare for å destabilisere Etiopia.

FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi besøkte lørdag flyktningleiren Umm Rakouba i Sudan, som rommer rundt 10.000. Han sier 150 millioner dollar er nødvendig gjennom det kommende halvåret for at Sudan skal kunne takle flyktningstrømmen.

(©NTB)

Flere nyheter: