reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Spanias daværende konge Juan Carlos fotografert før han abdiserte i 2014. Foto: Andres Kudacki / AP / NTB scanpix

Den dominikanske republikk avviser at Juan Carlos er i landet

Spanias korrupsjonsanklagede ekskonge har reist til Den dominikanske republikk, melder flere spanske medier. Her er han ikke, sier landets myndigheter.

Av NTB | 04.08.2020 22:33:01

Kriminalitet og rettsvesen: En talskvinne for immigrasjonsmyndighetene i Den dominikanske republikk, Mariela Caamano, avviser at Spanias tidligere konge, 82 år gamle Juan Carlos, har ankommet landet.

Caamano opplyser imidlertid at han besøkte landet mellom 28. februar og 2. mars i år.

Utenriksdepartementet i Den dominikanske republikk avviser også at Juan Carlos befinner seg der, men en av landets TV-stasjoner, Canal de Noticias, meldte tirsdag at han «forbereder et besøk».

I Den dominikanske republikk skal Juan Carlos ifølge flere medier tilbringe noen uker hos en familie som ble rik på sukkerplantasjer, før han ser seg om etter en ny destinasjon for sitt eksil.

Beslutningen ble tatt i forbindelse med «de offentlige konsekvensene av enkelte tidligere episoder i privatlivet», skriver han videre.

Juan Carlos tilføyer at han ikke ønsker å gjøre situasjonen vanskelig for sønnen og 82-åringens advokat understreker at han «fortsatt vil være tilgjengelig for påtalemyndighetens kontor».

I kraft av å være konge hadde Juan Carlos imidlertid juridisk immunitet fram til han abdiserte i 2014, og etterforskningen handler derfor om utviklingen i etterkant.

Saken granskes også i Sveits, og spanske medier har offentliggjort opplysninger fra den sveitsiske etterforskningen der det går fram at Juan Carlos skal ha mottatt millioner av euro fra Saudi-Arabias avdøde kong Abdullah.

Ekskongen anklages også for overføring av et stort beløp som etterforskerne vurderer som et mulig forsøk på å skjule penger fra myndighetene.

82-åringen har gjennom sin advokat så langt avvist å kommentere saken. Kongehuset benekter også at Felipe har hatt kjennskap til de angivelige pengeoverføringene til faren.

Juan Carlos bidro til en fredelig gjeninnføring av demokratiet i Spania etter diktator Francisco Francos død i 1975. De senere års avsløringer har imidlertid gitt støtten til monarkiet et skudd for baugen i Spania, og det har vært demonstrasjoner mot kongehuset.

Det spanske kongehuset offentliggjorde mandag et brev Juan Carlos har skrevet til sønnen, kong Felipe, der han opplyser at han flytter fra Spania «i denne perioden».

Spanias øverste domstol ga i juni grønt lys for etterforskning av den tidligere kongen, som anklages for korrupsjon i forbindelse med en kontrakt inngått mellom et spansk konsortium og myndighetene i Saudi-Arabia om bygging av høyhastighetsjernbane mellom Mekka og Medina.

Etter nyhetsmeldinger om at kong Felipe hadde tilgang til en konto i utlandet som inneholdt en gave fra Saudi-Arabia på 65 millioner euro, gikk han ut og frasa seg enhver personlig arv fra sin far. Felipe fratok også faren apanasjen på 194.232 euro i året.

(©NTB)

Flere nyheter: