reklame for smiaa
Menu
Nasjonalgarden i Minnesota på Lake St., nær S. Chicago Ave., like ved stedet George Floyd ble pågrepet. Det er ventet nye demonstrasjoner og opptøyer. Foto: David Joles / Star Tribune / AP / NTB scanpix

Demonstrasjoner og opptøyer i minst 30 byer i USA

Guvernørene i seks delstater har beordret full mobilisering av nasjonalgarden og utplassert tusenvis av soldater lørdag. Mange store byer innfører portforbud.

Av NTB | 31.05.2020 01:47:52

Krig og konflikter: Skjebnen til George Floyd, som døde mandag etter å ha blitt utsatt for en svært hardhendt pågripelse, har satt sinnene i kok over hele USA, og i blant annet New York og Los Angeles går store fredelig demonstrasjoner over til mer ampre tilstander mellom deltakere og politi. I mer enn 30 storbyer i USA raser allerede demonstrasjoner og opptøyer lørdag.

Lørdag ettermiddag begynte den ene etter den andre av byene å kunngjøre portforbud: Ordfører i Columbus i delstaten Ohio, Andrew Ginther, begrunnet det med urolighetene natten før, der det var ødeleggelser på over 100 private og offentlig bygg, hvorav minst ti var plyndret, og fem politifolk ble skadd etter å ha fått kastet stein og murstein mot seg.

Også i Los Angeles i California, Atlanta i Georgia, Denver i Colorado og Philadelphia i Pennsylvania er det innført portforbud, fra lørdag kveld til søndag morgen. Det gjenstår å se om disse blir overholdt.

Ifølge CNN er det så langt seks delstater som har bedt om bistand fra nasjonalgarden, Minnesota, Georgia, Ohio, Colorado, Denver og Kentucky, i tillegg til hovedstadsområdet District of Columbia, hvor Washington ligger.

Folk oppfordres til å holde seg unna bysentrum.

Samtidig påpeker Walz at de voldsomme opptøyene som har preget delstaten og resten av USA de siste dagene, er en hån mot Floyds minne.

– Dette dreier seg ikke på noen som helst måte lenger om dødsfallet til George Floyd. Dette dreier seg om angrep på sivilsamfunnet og om å spre frykt og ødeleggelse, sa Walz.

Han har mobilisert hele delstatens nasjonalgarde, 2.500 soldater. Det har ikke skjedd siden andre verdenskrig.

– Vi har vårt militære klart, villig og i stand, sa Trump før han lørdag dro til Florida.

Etter at Trump hadde sett på oppskytingen av SpaceX på Cape Canaveral, rettet han igjen oppmerksomheten mot uroligheten i USA.

Trump sier rettsstaten er «kronjuvelen i landet», og gjorde det klart at hans styre ikke bare ville slå ned på all gjengvold, men også stoppe den helt og holdent.

Kort tid etter klatret demonstranter opp på bilene til Secret Service utenfor Det hvite hus i Washington og vandaliserte og sprayet ned kjøretøyene.

Borgermester i New York Bill de Blasio skrev en direkte melding på Twitter til sine hvite medborgere: Vi kan ikke fortsette sånn».

– Strukturell rasisme hjemsøker livene til mennesker med farger. Det vi ser nå er at det renner over på grunn av flere tiår med urett, skriver de Blasio.

Flere har forsøkt med oppfordringer lørdag, som har fungert med vekslende hell. I Kentucky har guvernør Andy Beshear bedt Nasjonalgarden om bistand for å opprettholde ro i byen Louisville, og i Philadelphia ble folk bedt om å holde seg unna sentrum.

Michigans guvernør Gretchen Whitmer oppfordret til å sette av egne områder til fredelige demonstrasjoner.

Disse to faktorene, kombinert med hans generelle helsetilstand og at han kan ha vært påvirket av rusmidler, er den sannsynlige dødsårsaken, står det i den offisielle foreløpige obduksjonsrapporten utarbeidet av delstatsmyndighetene i Minnesota og som flere amerikanske medier siterer.

Floyds familie avviser at han hadde underliggende helseproblemer og har engasjert en uavhengig patolog for å få utført en ny obduksjon.

Familiens advokat Ben Crump sier Floyds etterlatte ikke stoler på «noe som kommer fra Minneapolis-politiet».

I Minneapolis samlet menneskemengder seg lørdag på stedet der George Floyd ble arrestert og utsatt for den røffe behandlingen av fire polititjenestemenn. Minnesota-guvernør Tim Walz påpekte at fredelige demonstrasjoner er tillatt og at ro og orden må gjenopprettes i byen for å hedre Floyds minne.

President Donald Trump anklager «radikale venstrekrefter» for å stå bak den landsomfattende uroen og tilbyr militærhjelp til Minnesota. Også justisminister William Barr advarte om at venstreradikale «er i ferd med å kuppe» demonstrasjonene mot politivold.

I storbyene Washington, Los Angeles, Philadelphia og New York utviklet fredelige demonstrasjoner seg lørdag til sammenstøt mellom demonstranter og politi, med ildspåsettelser og vandalisering av eiendom og politibiler.

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde ikke George Floyd av kvelning alene. Han skal også ha hatt underliggende hjerteproblemer.

(©NTB)

Flere nyheter: