reklame for smiaa
Menu
Fredag møtte minst 10.000 opp for å demonstrere mot drapet på George Floyd i USA. Lørdag går en tilsvarende markering av stabelen i Stavanger. Myndighetene frykter mer koronasmitte i kjølvannet av demonstrasjonene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Demonstrasjon i Stavanger får gå som planlagt, trass i smittefrykt

Stavanger kommune vil ikke stanse lørdagens planlagte «Black lives matter»-demonstrasjon, men oppfordrer innstendig folk om å følge smittevernreglene.

Av NTB | 06.06.2020 13:34:04

Krig og konflikter: – Det er et dilemma for oss. Vi er bekymret for smitterisikoen, medgir beredskapssjef Torstein Nilsen i kommunen overfor Stavanger Aftenblad.

Lørdag klokken 14 er det planlagt en demonstrasjon i sentrum av oljebyen til støtte for «Black lives matter»-bevegelsen og George Floyd, afroamerikaneren som døde under en pågripelse av politiet i Minneapolis i forrige uke. Over 4.000 har meldt seg på på Facebook.

Dagens smittevernregler tillater arrangementer med opp til 50 deltakere, men helsemyndighetene valgte imidlertid å gjøre et unntak fra reglene og tillate markeringen i Oslo. Unntaket gjør at heller ikke Stavanger har myndighet til å nekte en større folkemengde å samles til markeringen i Stavanger sentrum.

– Vi anbefaler ikke samlinger som dette, men gir ikke forbud, sier smittevernoverlege Runar Johannessen i Stavanger kommune.

– Derfor er det utrolig viktig at de som i etterkant får symptomer på koronaviruset, blir hjemme, og at de får testet seg. Det bidrar til å hindre videre smittespredning, skriver Høie, som også retter en takk til alle de initiativtakerne som før demonstrasjonene fredag oppfordret folk til å følge smittevernrådene og la til rette for å demonstrere på andre måter.

– I Norge står ytringsfriheten sterkt, ingenting rokker ved den. Heller ikke koronasituasjonen. Men nå står vi i en pandemi, da må vi gjøre ting annerledes enn vanlig, skriver Høie.

Fredag stilte langt over 10.000 opp i en tilsvarende demonstrasjon utenfor Stortinget i Oslo. Trass i at mange brukte munnbind, var det så å si umulig å overholde avstandsreglene og den pålagte koronameteren.

I et innlegg på Facebook lørdag framholder helseminister Bent Høie (H) at de som deltok i demonstrasjonene i Oslo, har utsatt seg for koronasmitte.

(©NTB)

Flere nyheter: