reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Demonstrantene protesterer mot politivold og rasisme i USA etter dødsfallet til afroamerikanske George Floyd i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Demonstranter holdt åtte minutter og 46 sekunders stillhet utenfor Stortinget

Flere tusen mennesker har møtt opp utenfor Stortinget for å markere George Floyds dødsfall. Hovedparolen er «We can't breathe» - vi får ikke puste.

Av NTB | 05.06.2020 17:49:19

Krig og konflikter: Den offisielle delen av demonstrasjon «We can’t breathe – rettferdighet for George Floyd» startet like etter klokken 17 med at de oppmøtte ropte George Floyds navn.

Deretter ble det holdt åtte minutter og 46 sekunders stillhet. Det er like lenge som George Floyd ble holdt nede av politiet. Det var likevel en del av folkemengden som fortsatte å rope slagord.

Ifølge NRK har politiet opphevet grensen på en meter for nærkontakt mellom mennesker.

Om lag 1.000 demonstranter hadde først møtt opp utenfor den amerikanske ambassaden på Huseby vest i Oslo, men forflyttet seg mot Stortinget etter klokken 16.

Demonstrasjonen ved ambassaden skal ha gått rolig for seg, men ifølge TV 2 ble det kastet en røykgranat inne i folkemengden.

– Det ble meldt om at det var en røykgranat som gikk av inne i folkemengden utenfor ambassaden. Vi vet ikke hvor den kommer fra, men ingen ble skadd, sier operasjonsleder Andre Kråkenes i Oslo politidistrikt til TV 2.

Det er fredag også demonstrasjoner andre steder i landet. Både i Kristiansand og Bergen har flere hundre mennesker møtt opp.

Flerkulturelt utvalg i Skien hadde invitert 50 organisasjoner til punktmarkeringen i Ibsenhuset, melder NRK.

– Dette var sterkt. Alle de politiske partiene, store og små bedrifter, alle tros- og livssynssamfunnene knelte og strakte en arm opp mot rasisme og for en kamp mot den systematiske forskjellsbehandlingen vi har sett mot svarte over år. Jeg er beveget over å ha vært en del av dette, sier initiativtaker Odin Adelsten Aunan Bohmann til kanalen.

Flere av demonstrantene har med seg plakater det står «Black lives matter». Andre har teksten «don’t sit back and be silent», «we want justice» og «we can’t breathe», skriver NRK.

Vararepresentant Tina Shagufta Munir Kornmo (V) hadde stilt seg opp i et vindu på Stortinget med en plakat med påskriften «Vi betyr noe».

(©NTB)

Flere nyheter: