Menu
En valgreform Demokratene og velgerrettighetsgrupper mener er essensiell for å beskytte det amerikanske demokratiet, har strandet i Senatet. Her er president Joe Biden, som har jobbet for forslaget, fotografert på vei fra et møte med partifellene i Senatet forrige uke. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Demokratenes valgreform strandet i Senatet

En valgreform Demokratene og velgerrettighetsgrupper mener er essensiell for å beskytte det amerikanske demokratiet, har strandet i Senatet.

Av NTB | 20.01.2022 03:21:10

politikk: Det var, som ventet, ikke nok stemmer til å komme over terskelen på 60 for å holde avstemning om forslaget, da Republikanerne er sterkt imot.

Avstemningen endte 49–51. Demokratenes flertallsleder Chuck Schumer stemte nei, slik at partiet kan hente forslaget opp av skuffen senere.

Demokratene foreslo blant annet å gjøre valgdagen til en føderal helligdag, sikre tilgangen til forhåndsstemming og poststemming, samt å tillate justisdepartementet å gripe inn i delstater der det tidligere har vært innblanding i valgprosessen.

Partiet og president Joe Biden har nemlig ikke klart å få Joe Manchin og Kyrsten Sinema, de to av partiets 50 senatorer som er imot regelendringen, til å ombestemme seg.

Schumer har foreslått en såkalt «snakkende filibuster» for valgreformen. Da må senatorene stå og debattere ferdig før de holder en avstemning der et rent flertall er nok, men også dette ventes å gå i vasken.

Manchin og Sinema har sagt at de ikke ønsker å gjøre regelendringer for å få vedtatt ting kun Demokratene er for.

Grupper som jobber for å utvide stemmerettighetene i USA, advarer mot at republikansk-ledede delstater de siste par årene har vedtatt lover som gjør det vanskeligere for svarte amerikanere og andre minoritetsgrupper å stemme.

– Dette er ikke bare en hvilken som helst dag i Senatet, dette øyeblikket handler om moral, sa den demokratiske senatoren Raphael Warnock.

Mitch McConnell, republikanernes leder i Senatet, hånte det han kaller «påtatt hysteri» fra Demokratene over lovendringene, og sa at å fjerne filibusteren ville «ødelegge Senatet».

McConnell ledet selv an da partiet hans fjernet filibusteren for å holde avstemning om kandidater til høyesterett. Det lønnet seg for partiet da Donald Trump ble president; på én periode fikk han godkjent tre høyesterettsdommere.

Hun mener at de to partiene burde jobbe sammen for å sikre at velgerne får tilgang til valglokaler, særlig i områder på landsbygda, for å gjenreise amerikanernes tillit til den demokratiske prosessen.

– Vi trenger ikke en gjentakelse av 2020, der vår forrige president, etter å ha tapt valget, forsøkte å gjøre om på resultatet, sa Murkowski.

Det var ventet at partiet ville forsøke å få vedtatt endringer i reglene for å komme rundt den såkalte filibusteren og få gjennom valgreformen med et rent flertall, men også dette går trolig i vasken.

Debatten ga gjenklang til tida der filibuster-regelen ble brukt av folk som kjempet mot svartes rettigheter.

Manchin sa at partiene må jobbe sammen om nye valglover, og får støtte fra den moderate republikaneren Lisa Murkowski.

(©NTB)

Flere nyheter: