reklame for Sheiken Bowling
Menu
Catherine Cortez Masto er gjenvalgt som senator fra Nevada. Dermed har Demokratene flertall i Senatet. Her er hun sammen med guvernøren i Nevada, Steve Sisolak. Foto: AP / NTB

Demokratene beholder flertallet i Senatet

Demokratene beholder flertallet i Senatet etter at senator Catherine Cortez-Masto fra Nevada ble gjenvalgt. President Joe Biden kan dermed puste lettet ut.

Av NTB | 13.11.2022 11:21:06

Politikk: Med 98 prosent av stemmene talt opp har både CNN og RealClearPolitics utropt Cortez-Masto som vinner med 48,8 prosent oppslutning. Den republikanske motstanderen Adam Laxalt har fått 48,1 prosent av stemmene, og kan ikke innhente forspranget.

Demokratene har dermed sikret seg 50 av Senatets 100 senatorer, noe som i virkeligheten er flertall fordi visepresident Kamala Harris har en stemme ved stemmelikhet.

Bare Georgia gjenstår nå av stater der Demokratene kan vinne fram. Der blir det en annen omgang 6. desember fordi ingen av de to kandidatene, den demokratiske senatoren Raphael Warnock og hans utfordrer Herschel Walker, har fått over 50 prosent.

Med 99 prosent av stemmene telt opp har Warnock 49,4 prosent og Walker 48,5 prosent oppslutning.

Det betyr også at de ikke lenger er like avhengig av den konservative senatoren fra kullstaten West Virginia, Joe Manchin, som la mange kjelker i veien for president Joe Bidens klima- og stimuleringspakker før en avkortet versjon til slutt ble vedtatt.

Før Cortez-Mastos seier lå de to partiene likt med 49 senatorer hver etter at Mark Kelly sikret gjenvalg i Arizona.

Kelly oppfordrer Arizonas innbyggere til å slutte å stå sammen og slutte å tro på konspirasjonsteorier.

– Etter en lang valgkamp er det fristende å fokusere på det som skiller oss. Men vi har sett konsekvensene av at noen av våre ledere nekter å godta sannheten og heller fokuserer på gårsdagens konspirasjonsteorier enn å løse dagens utfordringer, sa han da seieren var klar.

Murkowski har stemt med Demokratene i flere viktige avstemninger, som i 2018 mot høyesterettsdommer Brett Kavanaugh og i 2021 for å stille Donald Trump for riksrett. Derfor nominerte partiets Trump-fløy Tshibaka, mens Murkowski stiller som uavhengig kandidat.

Med 71 prosent av stemmene telt opp har Murkowski 42,8 og Tshibaka 44,2 prosent, mens demokraten Patricia Chesbro har 9,5 prosent.

I Alaskas valgsystem kan velgerne også stemme for en kandidat nummer to, og hvis ingen får over 50 prosent, er det høyst sannsynlig at så godt som alle demokratenes annenstemmer går til Murkowski, som da vinner.

– Jeg vet jeg stiller sterkere, sier Biden, som søndag deltok på Asean-møtet i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh, sammen med blant andre Kinas president Xi Jinping.

– Det føles godt, og jeg ser fram til de neste par årene, sa Biden da han hadde fått nyheten om Cortez Mastos gjenvalg i Nevada.

Republikanernes forventede røde bølge er derfor knapt blitt mer enn en rød krusning på overflaten.

Republikanerne ligger trolig an til flertall i Representantenes hus, men det blir langt knappere enn de hadde forestilt seg. Fortsatt gjenstår å telle ferdig i en rekke kretser, mest i vest, særlig i California, som er en overveiende demokratisk stat.

Fortsatt gjenstår det å telle ferdig i Arizona. Der leder demokraten Katie Hobbs over republikaneren Kari Lake med 88 prosent av stemmene telt, men ledelsen er knapp.

Valget i Arizona kan være avgjørende for presidentvalget om to år, siden Lake er en Trump-støttet kandidat som mener at valget i 2020 var preget av juks og at Biden ikke er lovlig valgt, og som har sagt hun ikke ville ha godkjent at Biden vant i Arizona.

Men fredag ble det klart at Mark Finchem tapte valget til administrasjonssjef til demokraten Adrian Fontes, som kalte Finchem en fare for demokratiet.

Trump-støttede kandidater til slike viktige stillinger har tapt i flere andre stater også, blant annet i Nevada og Michigan.

I Michigan har Demokratene nå for første gang siden 1983 også fått flertall i delstatens lovgivende forsamlinger. Det gjør jobben til den gjenvalgte guvernøren Gretchen Whitmer mye lettere enn den var i forrige sesjon.

Republikanerne har ikke lenger mulighet for flertall selv om de skulle vinne i Georgia, mens en seier for Demokratene også der vil bety at Flertallet i Senatet er sikret selv uten visepresidentens dobbeltstemme. I alle fall i to år til mens presidenten er demokrat.

Også i Alaska gjenstår det å bestemme hvem som vinner senatsvalget, men det får ingen betydning for flertallet. Der står kampen mellom sittende senatoren Lisa Murkowski og den konservative republikaneren Kelly Tshibaka.

At Demokratene beholder flertallet i Senatet, er en stor skuffelse for Republikanerne. Vanligvis taper partiet som har presidenten stort ved mellomvalget, og høy inflasjon og høye bensinpriser har bidratt til å gjøre Joe Biden svært upopulær.

Demokratene har også gjort det langt bedre enn ventet i guvernørvalgene. Der er status at de har fått to nye guvernører i Maryland og Massachusetts, mens Republikanerne bare har fått én til, i Nevada.

På forhånd lå Lake an til å vinne, sammen med kandidatene til administrasjonssjef og justisminister i staten, som også nektet å anerkjenne Bidens valgseier. De tre kunne på egen hånd ha endret statens valglover og nektet å godkjenne et valg de tapte.

Flere nyheter: