Menu
Det danske samfunnet gjenåpnes ytterligere torsdag. Her fra handlegaten Strøget i København sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Danskene våkner opp til gladnyhet om ytterligere gjenåpning

Partiene i Folketinget ble enige om åpningen av Danmark natt til tirsdag. Fra torsdag åpner folkeskolen på heltid, i tillegg blir det sosiale lettelser.

Av NTB | 04.05.2021 05:25:04

Utdanning: Alle partier i Folketinget med unntak av Nye Borgerliges fire representanter, stiller seg bak gjenåpningen som ble presentert på en pressekonferanse i 2.30-tiden.

– Vi har laget en avtale for gjenåpning som tar utgangspunkt i den gode situasjonen vi har i Danmark, sier justisminister Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet‎.

For skolebarna i 5. til 8. klasse, som til nå har gått på skole på halv tid, blir det full åpning fra torsdag. Da er hele den danske folkeskolen åpnet for fullt.

Fra 21. mai blir det lettelser også på videregående utdannelser.

Grensen for hvor mange som kan være samlet innendørs heves til 25, og til 75 utendørs.

I tillegg åpnes idretts- og kulturlivet for dem som kan fremvise koronapass, et bevis på at du har testet negativt for viruset nylig, er vaksinert eller har hatt viruset.

Av dem lå 42 på intensivavdelingen. For Norge er tallene det siste døgnet 483 registrerte smittetilfeller, og 153 sykehusinnlagte.

Den danske intensivkapasiteten var hardt presset i starten av året, men etter dalende tall utover våren er kun 12 prosent av intensivplassene nå i bruk, og 10 prosent av sykehuskapasiteten totalt, viser siste ukesrapport.

I januar var over 50 prosent av sykehuskapasiteten i bruk.

Ifølge de siste tilgjengelige tallene er 11,5 prosent av danskene fullvaksinert, mens 23,4 prosent har fått minst én dose.

Etter at avtalen ble kjent er det nettopp skoleåpningen partitoppene trekker fram.

– Det er midt på natten, men avtalen om neste gjenåpning er klar. Barna kommer endelig tilbake på skolen på heltid, sier Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen.

Det settes nemlig en grense på maks 2.000 deltakere på utendørs arrangementer og festivaler fram til 1. august, og deretter en grense på 5.000.

Det er et dødsstøt for festivalene, skriver danske medier.

Den omstridte regelen om at man må bestille bord minst en halv time på forhånd på barer og restauranter oppheves. Samtidig sløyfes også regelen om at private fester må slutte før klokken 23.

Smittetrykket i Danmark er fortsatt noe høyere enn i Norge. Landet registrerte 761 smittetilfeller det siste døgnet. Det er også litt flere innlagt på sykehus med smitte enn her i landet, med 184 innlagte i Danmark mandag.

Før forhandlingene, som startet mandag kveld, sa flere partiledere at åpningen av barneskolen var en prioritet.

Et punkt i gjenåpningsavtalen er mindre lystig for dem som hadde håp om en dansk festivalsommer.

(©NTB)

Flere nyheter: