Menu
Mink på en pelsdyrfarm nord på Jylland. Alle danske mink blir nå avlivet etter oppdagelsen av en mutert variant av koronaviruset som har spredt seg fra mink til mennesker. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AP / NTB

Danskene får innreiseforbud i Storbritannia

Storbritannia innfører innreiseforbud for reisende fra Danmark. Årsaken er spredningen av et mutert koronavirus fra mink til mennesker i Danmark.

Av NTB | 07.11.2020 10:38:02

Fritid: Den britiske regjeringen opplyser lørdag at forbudet trer i kraft umiddelbart. Unntak gjøres for britiske statsborgere.

– Beslutningen om å handle raskt kommer som følge av ny informasjon fra danske helsemyndigheter om utbredt smitte av covid-19 på minkfarmer, og en spesiell variant av viruset i noen lokale områder, skriver regjeringen på sin hjemmeside.

Forbudet omfatter alle som ikke er britiske og som har vært i Danmark de siste 14 dagene.

I første omgang har myndighetene prioritert avliving av mink nord på Jylland, som er hardt rammet av situasjonen. Håpet er at alle mink i denne landsdelen skal være drept innen utgangen av neste uke.

– Vårt fokus nå er å få løst oppgaven i Nord-Jylland så fort som overhodet mulig, sier rikspolitisjef Thorkild Fogde i en uttalelse.

Store deler av Nord-Jylland er for tiden underlagt strenge smitteverntiltak og stengt ned.

– Det er ganske mange som er involvert i denne operasjonen. Fra forsvaret, beredskapsmyndighetene og næringsmiddelmyndighetene, til forskjellige private aktører, sier Fogde.

Oppdagelsen av det muterte koronaviruset har utløst bekymring for at den nye varianten kan være mer motstandsdyktig mot antistoffer. I så fall kan den også være vanskeligere å bekjempe med vaksinene som for tiden er under utvikling.

Innbyggere i kommuner der minksmitten er påvist, er blitt sterkt oppfordret til å teste seg. Det muterte viruset skal så langt ha blitt påvist hos tolv personer i Danmark.

Også i flere andre land har koronaviruset spredt seg blant mink på pelsdyrfarmer. Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser at dette blant annet har skjedd i USA, Nederland og Sverige.

Onsdag opplyste danske myndigheter at det var funnet en mutert variant av koronaviruset som hadde spredt seg fra mink til mennesker. Regjeringen i Danmark har igangsatt avliving av alle landets mink.

Det samlede antallet mink på danske pelsdyrfarmer har ligget rundt 15 millioner. Avlivingen er derfor en omfattende operasjon.

(©NTB)

Flere nyheter: