reklame for Sheiken Bowling
Menu
Janssen-vaksinen har blitt knyttet til sjeldne varianter av blodpropp. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

Danmark tar Janssen-vaksinen ut av programmet

Danmarks helseminister har informert partiene på Folketinget om at Janssen-vaksinen tas ut av vaksineprogrammet, melder flere danske medier.

Av NTB | 03.05.2021 16:09:56

Politikk: Ekstra Bladet skriver at beskjeden kom i et møte mellom helseminister Magnus Heunicke og partiene i den danske nasjonalforsamlingen.

I likhet med AstraZenecas vaksine, knyttes også Janssen til sjeldne, men alvorlige tilfeller av blodpropp i kombinasjon med svært lavt antall blodplater.

Vaksinen fra AstraZeneca er satt på pause inntil videre, men den er fortsatt godkjent. Det danske helsedirektoratet har ikke utelukket at den kan bli tatt i bruk igjen. Ekstra Bladet skriver at de ikke vet om det samme vil gjelde for Janssen-vaksinen.

Statsminister Mette Frederiksen har tidligere skrevet til EU at Janssen-vaksinen kunne bli en «game changer» fordi den kun krever at det settes én dose.

Med nok en vaksine ute av programmet, vil det trolig ta lengre tid før alle voksne dansker har fått tilbud om vaksine. Dette er den vaksinen Danmark har kjøpt klart flest av, men det er ikke klart hvor mye tidsplanene vil bli påvirket av at den ikke skal brukes.

Helsedirektør Søren Brostrøm har tidligere sagt at dersom man droppet vaksinen fra Johnson & Johnson, må friske personer i 20-, 30- og 40-årene regne med å måtte vente litt lenger på å få vaksinen. Han gjorde det likevel klart at alle som vil ha vaksine, før eller senere skal få den.

Flere nyheter: