Menu
Jonas Vingegaard slo til med en knallgod tempoetappe og sikret med det sammenlagtledelsen i Tour de France før søndagens avslutningsetappe. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Danske Jonas Vingegaard mot sammenlagtseier i Tour de France – Van Aert vant tempoetappen

Jonas Vingegaard slo Tadej Pogacar på lørdagens tempoetappe og beholder sammenlagtledelsen i Tour de France. Dermed går det mot dansk Tour de France-seier.

Av NTB | 23.07.2022 17:50:46

Sport: Det tradisjonsrike sykkelrittet avsluttes på Champs-Élysées søndag, i det som alltid er en sjarmøretappe for sammenlagtlederen i gul trøye.

Mannen med gul trøye kommer til å være Jonas Vingegaard, som økte forspranget til Pogacar på lørdagens tempo. Den 25-år gamle dansken kommer til å vinne Tour de France sammenlagt dersom han unngår sykdom eller uhell.

Mot slutten av lørdagens etappe var Vingegaard nær ved å gå i bakken, men dansken holdt seg på sykkelen.

Om Vingegaard kommer seg knirkefritt fram til målgang på Champs-Élysées søndag, blir han den andre danske sammenlagtvinneren i Tour de France gjennom tidene. Danmarks hittil eneste vinner av den gule trøyen er Bjarne Riis fra Tour de France i 1996.

Vinneren av lørdagens etappe ble Vingegaards lagkamerat i Jumbo-Visma, Wout Van Aert. Det var belgierens tredje etappeseier i årets ritt, der han og Vingegaard har vært de aller største stjernene.

Etappeseieren ble også den sjette til Jumbo-Visma, som har dominert årets ritt.

Van Aert har vært helt utilnærmelig i kampen om den grønne trøya Thor Hushovd vant i 2005 og 2009. Allerede etter onsdagens 17. etappe var det klart at Van Aert var matematisk sikret å få flest poeng i poengkonkurransen.

Dagen etter, på den siste fjelletappen i årets Tour de France, sikret Vingegaard klatretrøya. Den knallharde etappen gikk over beryktede Col d’Aubisque og avslutningen opp den utenforkategoriserte stigningen til Hautacam.

Der gikk Vingegaard fra Pogacar mot slutten, vant etappen, sikret klatretrøya og økte sammenlagtledelsen ned til sloveneren.

Den 23-år gamle sloveneren sikret i alle fall sin tredje strake seier i kampen om den hvite ungdomstrøya, som går til den beste unge rytteren i sammendraget.

Vingegaard er akkurat ikke ung nok til å sikre også den trøya, ettersom han fyller 26 år i desember.

Pogacar tangerer dermed Jan Ullrich og Andy Schleck, som også vant den hvite ungdomstrøya tre ganger. 23-år gamle Pogacar er den soleklare favoritten til å vinne trøya også neste år og ta rekorden alene.

Sloveneren vil også ønske å slå tilbake i kampen om den gule trøya. I årets tour ledet Pogacar sammenlagt før han ble parkert av Vingegaard opp til Col du Granon på den 11. etappen.

Lørdagens tempoetappe var Pogacars siste sjanse, men Vingegaard økte forspranget ned til sloveneren med sin knallsterke etappe.

For i tillegg til alle etappeseirene og den gule ledertrøya til Vingegaard, ender også den grønne poengtrøya og den rødprikkede klatretrøya opp hos rytterne til Jumbo-Visma.

Pogacar har forsøkt å vinne Tour de France for tredje gang på rad, men må se seg slått av Vingegaard. I fjor vant Pogacar touren foran Vingegaard.

(©NTB)