fbpx
Menu
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Dansk vaksine mot klamydia virker på mennesker

Danske forskere har tatt et stort skritt i retning av å tilby en vaksine mot klamydia, som er den vanligste kjønnssykdommen i Norge, Sverige og Danmark.

Av NTB | 13.08.2019 11:05:25

Medisin og helse: Det er første gang man har hatt suksess med å prøve en vaksine mot klamydia på mennesker, ifølge danske medier.

Utviklingen av den danske vaksinen er gjort i samarbeid med Statens Serum Institut (SSI) i Danmark og Imperial College i London. Vaksinen er så langt testet på 35 britiske kvinner og skal ifølge forskerne ha virket hensiktsmessig på alle de testede kvinnene.

Resultatene fra testene betegnes som oppløftende, og ifølge avdelingssjef Frank Follmann ved SSI er det et gjennombrudd.

– For oss er det et gjennombrudd. Vi har arbeidet med dette i 15 år, og klamydia-feltet har ennå ikke kommet med en slik vaksine, sier Follmann, som videre mener det er første steg på veien mot å skape en vaksine mot kjønnssykdommen.

Vaksinen vil nå bli testet på flere personer, og forskerne håper at vaksinen vil være på markedet i løpet av fem til sju år.

– Det er enda et stykke på vei før man kan få vaksinen, sier Follmann.

Studien blir publisert i sin helhet i tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases tirsdag.

Klamydia rammer årlig rundt 131 millioner mennesker verden over. I 2018 ble 26.570 klamydiatilfeller registrert i Norge, 5,7 prosent flere enn i 2017. Antall klamydiadiagnoser i 2018 er det høyeste antallet siden 2005. Tallene ble lagt ut i det nasjonale overvåkingssystemet for smittsomme sykdommer, MSIS, i juni.

(©NTB)

Flere nyheter: