Menu
Pandora-butikken i Oslo City under Black Friday-salget i Oslo i november. Foto: Heiko Junge / NTB

Dansk smykkeprodusent dropper naturdiamanter

Den danske smykkeprodusenten Pandora vil ikke lenger bruke diamanter som er hentet i gruver, men satser heller på syntetiske alternativer.

Av NTB | 04.05.2021 19:24:41

Økonomi og næringsliv: Etiske hensyn ligger bak beslutningen. Utvinningen av diamanter har i lang tid vært i søkelyset for brudd på menneskerettighetene. Samtidig har produksjonen av syntetiske diamanter gjort store framskritt.

Pandora lanserte en kolleksjon med slike diamanter tirsdag, og selskapet sier de har de samme egenskapene som diamanter dannet av geologiske prosesser, men med den fordelen at de koster mindre.

– Diamanter varer ikke bare evig, men er for alle, sier Pandora-sjef Alexander Lacik i en uttalelse. Kolleksjonen lanseres først i Storbritannia, før den skal selges globalt i 2022.

Pandora ble startet i København i 1982, men har senere blitt et multinasjonalt selskap med 27.000 ansatte. Omkring halvparten av dem er lokalisert i Thailand, der smykkene lages. Selskapet selger rundt 250.000 smykker hver dag.

Diamanter er bare en liten del av Pandoras produktportefølje, men selskapets valg ses som del av en trend der smykkeprodusenter er mer oppmerksom på forholdene smykkene lages under. Diamanter produsert i laboratorium regnes som bedre i et menneskerettsperspektiv, men krever mye energi å lage.

Ifølge Pandora har kolleksjonen som lanseres nå, blitt produsert med omkring 60 prosent fornybar energi, en andel som selskapet sier vil øke til 100 prosent neste år.

(©NTB)

Flere nyheter: