Menu
Idrettspresident Berit Kjøll deltar på generalforsamlingen i Seoul. Foto: Heiko Junge / NTB

Dansk idrettspresident forlot møte i Russland-protest – Kjøll ble værende

Danmarks idrettspresident Hans Natorp forlot salen da en russisk deltaker snakket på Anocs generalforsamling i Seoul. Berit Kjøll ble værende.

Av NTB | 20.10.2022 10:21:04

Sport: Anoc er forbundet av nasjonale olympiske komiteer.

Presidenten for den danske OL-komiteen og to andre fra hans delegasjon forlot kongressen da russeren Stanislav Pozdnjakov viste videoer fra Russland under en framleggelse. Pozdnjakov er leder for Anocs kultur- og utdannelseskomité.

– Hvis han hadde holdt det i Anoc-regi, hadde jeg blitt værende. Men jeg synes videoen var upassende propaganda for Russland, sa Natorp til Inside the games etterpå.

– Jeg følte at jeg var på feil sted til feil tid, så jeg kunne ikke bli. Det var ukomfortabelt, fortsatte Natorp.

Idrettspresidenten hadde allerede før møtet indikert at han kanskje ville forlate møtet om representanter fra Russland eller Belarus fikk taletid.

– Dette var ikke et innlegg i regi av Den russiske olympiske komité, men en rapport fra en av Anocs kommisjoner, Anoc Culture and Education Commission, som ledes av Pozdnjakov. Vi har gjort vårt syn gjeldende hva gjelder deltakelse fra Russland og Belarus, og har tatt til etterretning at vi ikke har fått gjennomslag for vårt syn. Å høre redegjørelsene fra de ulike kommisjonene er en av grunnene til å delta på generalforsamlingen, og vi ønsket å høre rapporten også fra denne kommisjonen, sier hun til NTB.

Onsdag tok også Kjøll ordet på kongressen og presenterte Norges syn på russisk og belarusisk deltakelse i idretten. Ønsket er at utestengelsen forlenges.

I forkant av Anoc-kongressen var også Norges idrettsforbund klare på at russiske og belarusiske representanter ikke burde få delta. Norges syn ble fremmet i et brev sendt på vegne av NIF og flere andre nordiske idrettsorganisasjoner og nasjonale OL-komiteer.

«Solidaritet med det ukrainske folket og ukrainsk sport må fortsette å være vår førsteprioritet», het det der.

– Vi er til stede sammen med russiske og belarusiske idrettspolitikere, og ikke med Ukrainas. Det burde være omvendt, sa den danske idrettspresidenten Natorp onsdag ifølge Ritzau.

Presidenten for Den internasjonale olympiske komité, Thomas Bach, presiserte overfor Natorp at Danmark er en del av et mindretall som ikke ønsker russere velkommen på møter.

Han ba deretter Danmark om å «reflektere over sin rolle» i Anoc.

Norges idrettspresident Berit Kjøll var også til stede under den samme seansen. Hun vurderte det dit hen at det var ønskelig å høre på rapporten Pozdnjakov framla.

Danmark var blant nasjonene som sto bak brevet til Anoc. Oppfordringen om å utestenge russiske og belarusiske representanter fra deltakelse ble ikke tatt til følge.

(©NTB)