reklame for smiaa
Menu
Millioner av mink er avlivet i Danmark den siste måneden. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB

Dansk helsetopp: Myndighetene hadde lovhjemmel til å avlive mink

Danske myndigheter hadde lovhjemmel til å kreve alle mink avlivet, sier tidligere visedirektør Tage Siboni i det danske mattilsynet til Politiken.

Av NTB | 07.12.2020 21:53:11

Natur og miljø: Siboni var med på å skrive loven som regjeringen selv mener er brutt, ifølge avisen. Han mener at regjeringens embetsmenn har feiltolket den sentrale loven i minksaken.

– Når lovgrunnlaget er der, og den vitenskapelige rådgivningen tilsier det, er det ikke bare en rett for regjeringen til å handle, men faktisk en plikt, sier Siboni til Politiken.

I loven om dyrehold står det at myndighetene har rett til å beslutte at det ved utbrudd eller mistanke om utbrudd av smittsomme sykdommer kan skje «avliving av dyr, også i et område omkring et utbruddssted». Det er ikke presisert hvor stor området kan være, og det er det sentrale stridstemaet.

Regjeringen har tidligere sagt at det bare gjelder sykdomsområder, mens Siboni og andre mener at «område» også må kunne gjelde hele Danmark.

Funnet av en mutert variant av koronaviruset hos dyrene førte til at den danske regjeringen gikk inn for nedslakting av millioner av mink.

Den danske regjeringen fryktet at framtidige vaksiner kunne miste effektivitet hvis det muterte viruset spredde seg.

Saken har også fått politiske konsekvenser i Danmark. Matvareminister Mogens Jensen måtte gå av, og Socialdemokratiet har falt på meningsmålingene.

Opposisjonen har vært på offensiven og har krevd at hele regjeringen må gå. Så langt ser det ikke ut til at de har folket i ryggen.

(©NTB)

Flere nyheter: