Menu
Hurtigtester ble tatt i bruk i Norge i november-desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Dansk forskning: Hurtigtester er bedre enn man trodde

Ifølge ny dansk forskning klarer såkalte hurtigtester for koronavirus å fange opp 70 prosent av tilfellene som fanges opp av vanlige koronatester.

Av NTB | 26.01.2021 09:53:02

Medisin og helse: Det er det danske Rigshospitalet som kunngjør resultatene fra forskningen tirsdag. Studien ble gjort ved at 4.697 personer ble testet med både en vanlig PCR-test og en hurtigtest mellom jul og nyttår.

Resultatet er langt bedre enn det funnet som tidligere er blitt gjort i en fransk rapport, som konkluderte med at hurtigtestene fanger opp 55 prosent av tilfellene som vanlige tester gjør.

I 13 prosent av tilfellene der hurtigtesten var positiv, var imidlertid PCR-testen negativ, noe som behandles som en falsk positiv i studien.

Hurtigtester er også i bruk i Norge, men i noe mindre grad enn i Danmark. Mens PCR-testen må analyseres på laboratorium, og det kan ta flere dager før pasienten får resultat, kan hurtigtesten gi resultat på så lite som et kvarter.

Retningslinjene fra Folkehelseinstituttet tilsier at personer som ikke har symptomer eller kjent eksponering for smitte, bør ta en PCR-test i tillegg dersom de får positivt resultat på hurtigtesten.

(©NTB)

Flere nyheter: