Menu
Mange av de koronasmittede personene har tilknytning til Hammerfest sykehus. Illustrasjonsfoto: Finnmarkssykehuset / NTB

Dansk fly og nordnorsk samarbeid skal lindre koronautbruddet

Finnmarkssykehuset HF tar flere grep i forbindelse med smitteutbruddet i Hammerfest. Så langt er 25 personer smittet og 170 er i karantene.

Av NTB | 21.10.2020 22:22:58

Medisin og helse: Sykehuset i Kirkenes har tatt ned sin ordinære aktivitet for å ta imot pasienter fra Hammerfest og andre steder i Vest-Finnmark, opplyser Helse nord i en pressemelding. Klinikk Alta har samtidig overtatt en del poliklinisk aktivitet og blitt styrket med innleid indremedisiner.

– Det er et godt samarbeid på alle plan, og Helse nord stiller med nødvendige ressurser. Det setter vi stor pris på, sier administrerende direktør Siri Tau Ursin i Finnmarkssykehuset HF.

Hun beskriver det som krevende å håndtere smitteutbruddet i Hammerfest alene. Flere regionale koordineringstiltak jobber nå samtidig.

15 av de smittede er helsepersonell ved sykehuset.

– Finnmarkssykehuset gjør en strålende jobb under veldig krevende omstendigheter. For å klare å opprettholde et forsvarlig spesialisthelsetjenestetilbud i Finnmark er det nødvendig med regionalt samarbeid og koordinering, sier administrerende direktør Cecilie Daae i Helse nord RHF.

Situasjonen beskrevet som fortsatt alvorlig. Sykehuset i Hammerfest er i stor grad stengt for akutte innleggelser og det tas imot et svært lavt antall pasienter der.

– Vi venter mer smitte, og det er en uoversiktlig situasjon. Viruset sprer seg nå i Finnmark, sa Sivertsen Næss og pekte blant annet på et smittetilfelle i Alta.

– Denne personen har reist til Tana alene i bil, og det er 12 -13 nærkontakter i Tana kommune. Videre er det fire nærkontakter i Hammerfest, sa ordføreren.

Tre personer fra det nasjonale smittesporingsteamet ved FHI har nå ankommet Hammerfest, opplyste kommuneoverlege Sonni Schumacher på pressekonferansen. Fra nå skal kommunens smittesporingsteam og sykehusets smittesporingsteam jobbe sammen.

I månedsskiftet mars/april hadde over 7.000 ansatte i Helse sør-øst fravær på grunn av korona, påpekte han.

– Når fagfolk må holde seg hjemme, må avdelinger stenges og operasjoner utsettes. Mange blir engstelige for å oppsøke helsehjelp, sa han og viste til flere lokale utbrudd som på går nå i Bergen, Oslo, Tromsø og ikke minst i Hammerfest.

Totalt er 170 personer i karantene i kommunen. To tredeler av disse er tilknyttet Hammerfest sykehus.

Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) opplyste på en pressekonferanse tidligere onsdag at totalt 25 personer er bekreftet smittet, og at 170 personer er i karantene i kommunen.

Siden tirsdag formiddag har to utenlandske arbeidere testet positivt, det har også to nærkontakter og en ung mann som kommunen antar kan ha blitt smittet på Brygga Mathus 8. oktober.

– Situasjonen er fortsatt krevende i Hammerfest, understreket helseminister Bent Høie (H) under regjeringens pressekonferanse tidligere onsdag.

(©NTB)

Flere nyheter: