Menu
Mads Pedersen kunne knytte nevene og juble for sin første etappeseier i Tour de France. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Dansk dominans i Tour de France: Bruddseier til Pedersen etter seig avslutning

Mads Pedersen flekset muskler og spurtslo bruddkameratene på Tour de Frances 13. etappe fredag. Det var den tredje danske triumfen i årets utgave.

Av NTB | 15.07.2022 18:20:49

Sport: Et kjøresterkt seksmannsbrudd klarte på imponerende vis å holde unna for hovedfeltet på den 193 kilometer lange etappen fra Le Bourg d’Oisans til Saint-Étienne.

Pedersen var sterkest da alt skulle avgjøres, og verdensmesteren fra 2019 kunne juble for sin første seier i verdens største sykkelritt. Det var i tillegg danskenes tredje etappebragd på fire dager og nummer 24 totalt i Tour de France.

– Det er utrolig å endelig ta en seier. Jeg visste at formen er god, og jeg gikk definitivt glipp av muligheter den første uken. De to siste ukene er det ikke mange sjanser for en som meg, så det var veldig fint å gripe den i dag, sa Trek-Segafredos seiersmann.

Britiske Fred Wright (Bahrain Victorious) ble nummer to, mens canadiske Hugo Houle (Israel-Premier) tråkket inn til 3.-plassen.

– Vi visste ikke hvordan de andre lagene ville kjøre den siste klatringen med 45 kilometer igjen. Jeg trodde lenge at det var en tabbe å være i bruddet, for vi hadde bare to minutter, sa Pedersen lattermildt i seiersintervjuet.

Tour-leder Jonas Vingegaard og danskens sammenlagtrivaler trillet kontrollert i mål fem minutter og 45 sekunder bak vinnertiden. Vingegaard topper 2.22 minutter foran tittelforsvarer Tadej Pogacar.

– Vi hadde ikke planlagt at Lotto skulle stoppe å kjøre. Det roey seg etter hvert ganske mye over den siste kategoriserte stigningen. Sammenlagtkanonene ønsket heller ikke å sette opp farten og risikere sprekker i vinden. Beskjedene gikk litt tregt, og det er en taktisk blunder av dimensjoner fra vår side, sa en skuffet Jansen til TV 2.

I mål var Alexander Kristoff best blant nordmennene. 35-åringen havnet på 14. -plass, snaut seks minutter bak Pedersen.

Forrige gang det prestisjetunge sykkelrittet hadde målgang i Saint-Étienne, var tilbake i 2019. Da gikk den belgiske bruddkongen Thomas De Gendt til topps. Kristoff har også svært gode minner fra den franske byen etter at han vant den 12. etappen i 2014.

Etter heroisk sykling fra Pedersen og resten av utbryterne var hovedfeltet ute av seierskampen da den 13. etappen kulminerte i en seig avslutning i Saint-Étienne.

Ingen nordmenn klarte å komme seg av gårde i fredagens brudd, men Amund Grøndahl Jansen markerte seg i hovedfeltets jakt på utbryterne. Det holdt likevel ikke, og spurtkanonene måtte etter hvert innse at seierskampen lå i bruddet.

(©NTB)

Flere nyheter: