Menu
Danmarks statsminister Mette Frederiksen onsdag morgen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP/NTB

Danmarks statsminister Mette Frederiksen utskriver valg

Danskene skal til valgurnene tirsdag 1. november, kunngjorde statsminister Mette Frederiksen onsdag.

Av NTB | 05.10.2022 13:10:50

Politikk: Kunngjøringen om nyvalg kom under en pressekonferanse utenfor statsministerboligen Marienborg onsdag ettermiddag.

– Det er krig i Europa og økonomisk usikkerhet. Prisene stiger på alt vi trenger. Den viktige oppgaven akkurat nå er å få Danmark trygt gjennom krisen, sa Fredriksen.

Valget utskrives nær åtte måneder før Folketingets periode ville utløpt. Bakgrunnen er at støttepartiet Radikale Venstre lovet å stille mistillitsforslag mot regjeringen under Folketingets åpningsdebatt torsdag, dersom det ikke ble utskrevet nyvalg.

Radikale Venstre sa de ikke kan støtte Frederiksens regjering på grunn av det som kom fram i redegjørelsen til den såkalte Minkkommisjonen. Den undersøkte hvordan regjeringen hadde gått fram under den såkalte minksaken, der det ble tatt en avgjørelse om å avlive alle mink i Danmark fordi det ble oppdaget en mutert variant av koronaviruset i dyrearten.

Det er svært jevnt mellom de to blokkene i dansk politikk på meningsmålingene, og flere partier har heller ikke klargjort hvilken statsministerkandidat de ønsker å støtte.

Flere nyheter: