Menu
Danmarks statsminister Mette Frederiksen i møte med USAs president Joe Biden og Frankrikes president Emmanuel Macron på Nato-toppmøtet. Foto: Bertrand Guay / AP / NTB

Danmarks statsminister får krass kritikk for mink-saken

Granskningen av hva som skjedde da Danmark tok livet av over 15 millioner minkdyr har avdekket at statsministeren villedet folket, mener en kommisjon.

Av NTB | 30.06.2022 12:16:13

Natur og miljø: Minkkommisjonen er blitt mye omtalt i dansk politikk. Den gransker hva som skjedde da Danmark besluttet å ta livet av 15–17 millioner minkdyr etter at en mutert koronavariant spredte seg blant dyrene.

Kommisjonen slår fast at statsministerens kontor har handlet svært kritikkverdig, og statsminister Mette Frederiksens uttalelser på et pressemøte omtales som «objektivt sett grovt villedende».

Frederiksen sa på pressemøtet at alle mink i Danmark skulle avlives for å unngå spredning av det muterte viruset.

– Granskningsutvalget har avtalt å møtes mandag klokken 13, hvor vi vil fortsette diskusjonen om den videre behandlingen av kommisjonsrapporten, sier leder Sophie Løhde fra Venstre.

I ytterste konsekvens kan det ende med en riksrettssak. Frederiksen sa onsdag at hun ikke har gjort noe som kan føre til dette.

Enhetslisten, som er ett av støtteparti til regjeringen, vil ikke uttrykke mistillit til regjeringen og mener ikke det er behov for en riksrettssak. Partiene. De to andre støttepartiene, De radikale og Socialistisk Folkeparti, sier de ikke har bestemt seg.

Nåværende og avgåtte statsråder nevnt i minkkommisjonens rapport får én måned på seg til å avgi høringssvar og uttale seg om rapporten

Det er opp til flertallet i det danske Folketinget å avgjøre om minkkommisjonens rapport skal få konsekvenser. Det betyr at regjeringens støttepartier sitter med mye makt.

(©NTB)

Flere nyheter: