Menu
Fra og med tirsdag blir det ingen koronarestriksjoner igjen å se i Danmark. Foto: Philip Davali / NTB

Danmark vil ikke lenger regne koronasykdom som samfunnskritisk

Fra og med tirsdag blir det ingen koronarestriksjoner igjen å se i Danmark, og sykdom fra koronaviruset vil ikke lenger anses som samfunnskritisk.

Av NTB | 26.01.2022 18:51:11

sosiale forhold: Den danske regjeringen har besluttet å fjerne alle landets inngripende koronarestriksjoner, opplyste en smilende statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse.

– Om få dager vil Danmark igjen være åpent, sa hun.

Samtidig skal koronaviruset ikke lenger bli regnet som en samfunnskritisk sykdom. Reiserestriksjoner som test og karantene ved innreise til Danmark vil bestå for enkelte.

Frederiksen brukte også anledningen til å takke danskene som har vaksinert seg mot koronaviruset.

– Den høye tilslutningen til vaksineringen viste seg å bli som vi trodde: Vårt supervåpen. Vi er gjennom den kritiske fasen. Vi sier farvel til restriksjoner og velkommen til det livet som vi kjente før korona, sa Frederiksen.

– Er det noe vi vet etter to år, så er det at koronaviruset er uforutsigbart. Og når vi nå utfaser de siste restriksjonene så gjør vi oss samtidig klare til å håndtere eventuelle nye varianter av viruset, sa hun.

Regjeringens klare vurdering er at Danmark står på kanten til en ny og mye bedre situasjon, ifølge Frederiksen.

Frederiksen utdyper at hun vet det kan virke paradoksalt å fjerne restriksjonene samtidig som landet har sine høyeste smittetall siden pandemien startet. Men det er fordi de færreste blir alvorlig syke eller innlagt med koronasykdom, at de velger å gjenåpne landet helt igjen.

Frederiksen sa på pressekonferansen onsdag at det om en måned er to år siden første koronatilfelle ble konstatert i Danmark.

(©NTB)

Flere nyheter: