reklame for Sheiken Bowling
Menu
Danmarks statsminister Mette Frederiksen innfører strengere smitteverntiltak i landet før jul, som følge av tiltakende koronasmitte. Hele landet er nå på nest høyeste risikonivå. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / NTB

Danmark stenger ned til over nyåret

Danske kjøpesentre stenges torsdag, og hele Danmark vil i praksis være nedstengt fra 25. desember, sier statsminister Mette Frederiksen.

Av NTB | 16.12.2020 19:53:01

Fritid: Frederiksen presenterte onsdag kveld nye smitteverntiltak etter at koronasmitten har økt kraftig de siste dagene. Store deler av Danmark var allerede underlagt delvis nedstengning før de nye tiltakene ble lagt fram.

– Fra fredag den 25. desember og til 3. januar vil Danmark i praksis være stengt ned, sier Frederiksen.

Blant tiltakene er å stenge ned kjøpesentre og deler av butikkhandelen, midt i julehandelen. Kjøpesentrene stenges allerede torsdag, mens frisører, fysioterapeuter og lignende erverv stenges fra mandag 21. desember.

Da blir også alle skolebarn som ikke allerede har hjemmeundervisning, sendt hjem.

Flere kjøpesentre har onsdag varslet at de vil holde åpent fram til midnatt.

Deretter skal all detaljhandel stenges av fra første juledag 25. desember, med unntak av dagligvarebutikker og apotek, og forbli stengt til over nyttår.

Hittil har kun tre regioner vært på dette nivået. Hovedstadsregionen er så hardt rammet at alle kontroller og operasjoner som ikke er tvingende nødvendig, blir utsatt i tre uker.

Det var på forhånd frykt for at det ville innføres begrensninger på juletrafikken. Det skjer ikke, fordi regjeringen ikke ser noe poeng i å grense av deler av landet, når hele landet er rammet.

Den siste uka har 1.808 helsepersonell testet positivt for koronasmitte, en oppgang på 70 prosent, ifølge helseminister Magnus Heunicke.

Frederiksen ber nå danskene om å trå til og holde ut.

– Vi klarte det i vår, og vi er sikre på, fra myndighetenes og regjeringens side, at vi klarer også vinteren og resten av 2020. Men bare hvis vi alle sammen gjør vårt beste, og det appellerer vi til alle om å gjøre, sier hun.

Frederiksen sier samtidig at hele Danmark nå er i det nest høyeste risikonivået for pandemien.

Onsdag registrerte Danmark det høyeste antall smittede hittil i pandemien – 3.692 nye tilfeller på ett døgn.

(©NTB)

Flere nyheter: