reklame for Sheiken Bowling
Menu
Danmarks statsminister Mette Frederiksen innfører strenge tiltak i regionen Nord-Jylland etter at en mutasjon av koronaviruset er påvist hos mink. Helsemyndighetene frykter at mutasjonen kan true vaksinearbeidet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB

Danmark stenger ned sju kommuner i Nord-Jylland

Innbyggere i sju kommuner i Nord-Jylland blir sterkt oppfordret til å ikke forlate kommunen sin. Formålet er å kutte spredning av koronasmitte fra mink.

Av NTB | 05.11.2020 19:23:01

Medisin og helse: Det innføres omfattende smitteverntiltak i kommunene, blant annet stanses kollektivtrafikken. Tiltakene blir gjeldende allerede torsdag kveld.

Kommunene det gjelder er Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø. Mer enn 280.000 personer blir rammet.

Samtidig oppfordres samtlige innbyggere i kommuner der minksmitten er påvist sterkt til å teste seg, sier statsminister Mette Frederiksen. Alle som bor utenfor kommunene, oppfordres til å ikke reise dit.

Frederiksen kan ikke utelukke at lignende restriksjoner kan bli innført i andre deler av landet om smitten sprer seg. Det muterte viruset er allerede påvist hos en beboer på et pleiehjem i Midtsjælland. Det er uklart hvordan vedkommende ble smittet.

Næringsminister Simon Kollerup sier regjeringen vil hjelpe alle lokale bedrifter som rammes av tiltakene.

– Regjeringen vil invitere arbeidsmarkedets parter til å lage en lønnskompensasjon som skal gjelde lokalt i Nord-Jylland, sier han.

I tillegg skal minkbønder få hjelp til omstilling, slik at Danmark ikke mister viktige arbeidsplasser, sier Kollerup videre.

Dermed vil en eventuell koronavaksine kunne virke dårligere mot det muterte viruset. Viruset er blitt påvist hos flere mennesker.

Onsdag ble det kjent at alle mink i Danmark skal avlives for å stanse spredningen av det muterte viruset. Det omfatter mellom 15 og 17 millioner mink.

Arbeidsgivere i regionen oppfordres til å sende alle arbeidstakere som ikke innehar kritiske funksjoner, på hjemmekontor. Det gjelder for både offentlige og private arbeidsplasser.

Danske helsemyndigheter frykter at den muterte varianten av koronaviruset er mer motstandsdyktig mot antistoffer.

Flere nyheter: