
Danmark spår at flere land trekker styrker ut av Mali
Flere land vurderer ifølge Danmark å trekke seg ut av den franskledede Takuba-styrken i Mali, men Norge planlegger fortsatt å sende soldater.
konflikt, krig og fred: – Landene kommer i løpet av de neste 14 dagene til å treffe en beslutning om hvordan terrorbekjempelsen i Sahel-regionen skal se ut i framtida, sier Bramsen til Ritzau.
– Skal det være i Mali, eller skal det være et annet sted i Sahel-regionen? For det er klart at det er store begrensninger når det er en militærjunta som styrer, noe vi har sett denne uka, sier Bramsen.
Norge besluttet i juli i fjor å bidra med et mindre antall soldater og to offiserer til styrken. Dette til tross for at Mali noen uker tidligere hadde opplevd det andre militærkuppet på under ett år, og at landet siden har vært styrt av en militærjunta ledet av den 38 år gamle obersten Assimi Goïta.
Det norske styrkebidraget er ennå ikke sendt, men beslutningen ligger fast, og det forhandles videre med militærjuntaen, får NTB opplyst.
– Deployering av personellet forutsetter ferdigstilling av nødvendig avtaleverk med maliske myndigheter. Det arbeides fortsatt med dette, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet.
FN har protestert, og Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen (Ecowas) har innført en rekke sanksjoner mot landet.
Militærjuntaen har samtidig fått kritikk, blant annet fra Norge, for å ha hyret leiesoldater fra russiske Wagner Group.
Takuba-styrken driver kapasitetsbygging for å styrke den maliske hærens evne til å håndtere trusselen fra militante islamister.
Goïta lovet opprinnelig at det skulle holdes valg i Mali i februar, men kunngjorde nylig at dette er utsatt til 2026.
(©NTB)