Menu
ARKIVBILDE: Equinor

Danmark og Polen får gass fra Kårstø

Danmark og Polen har koblet seg på det norske gassrørsystemet i Nordsjøen gjennom Baltic Pipe. Røret skal være i full drift i 2023, men gassen skal flyte alt fra oktober.

Av Egil M Solberg | 26.04.2022 15:09:21

Gasseksport: Polen og Danmark kan snart kjøpe norsk gass via et nytt gassrør som kobler de to landenes infrastruktur til det norske gassrøret Europipe II i Nordsjøen, melder E24.

Europipe II er et 658 kilometer langt gassrør fra Kårstø i Rogaland til Dornum i Tyskland, som kom i drift i 1999, ifølge Equinor.

Anleggsarbeidet i Nordsjøen er nå ferdig, og dermed er Baltic Pipe koblet til det norske gassrøret Europipe II.

Herfra skal norsk gass flyte gjennom et 120 kilometer langt rør til mottaksterminalen i danske Nybro.

– Det er virkelig en stor dag for Baltic Pipe-prosjektet. Gasspåsettelsen gikk som planlagt, sier Mark Christian Degn Eskesen i Energinet, som er teknisk ansvarlig for tilkoblingen til Europipe II.

Investeringsbeslutningen for Baltic Pipe ble tatt i 2018. Anlegget skal settes delvis i drift i oktober, og full drift er ventet fra 1. januar 2023. Da vil norsk gass sendes både til Danmark og Polen, skriver avisa.

Norges totale gasseksport gjennom rør til Europa var på 113 milliarder kubikkmeter i fjor, ifølge Gassco. Norges eksportinntekter fra gass var da på 475 milliarder kroner, mens oljeinntektene var på 350 milliarder kroner, ifølge SSB.

Baltic Pipe skal kunne frakte ti milliarder kubikkmeter gass i året, tilsvarende en verdi på 42 milliarder kroner sammenlignet med prisnivået i fjor.

Flere nyheter: