Menu
En flaske med AstraZenecas koronavaksine på et vaksinesenter i Tyskland. Illustrasjonsfoto: Matthias Schrader / AP / NTB

Danmark dropper AstraZeneca-vaksinen

Bruken av AstraZeneca-vaksinen blir ikke gjenopptatt i Danmark. Dermed kan vaksineringen i landet bli tre uker forsinket. Norge vil trolig gjøre det samme.

Av NTB | 14.04.2021 14:19:36

Politikk: Beslutningen ble kunngjort av Sundhedsstyrelsen på en pressekonferanse onsdag.

– Det har vært en vanskelig avgjørelse, sa Sundhetsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Han beskrev AstraZenecas vaksine som «effektiv og tilgjengelig». Samtidig påpekte han at Danmark har tilgang til andre vaksiner.

Beslutningen vil påvirke framdriften i den danske vaksinasjonen, og det ventes nå at det vil ta tre uker lenger å få vaksinert alle over 50 år.

Mange andre land har valgt å bare tilby vaksinen til personer over en viss alder.

Danmark er det første landet som nå stanser bruken av vaksinen fullstendig. Samtidig understreker den danske Lægemiddelstyrelsen at de ikke er grunnleggende uenig med det europeiske legemiddelverket EMA, som mener AstraZeneca-vaksinen har flere fordeler enn ulemper.

Det er en samlet vurdering blant annet av smittetrykket i Danmark som gjør at vaksinen ikke lenger skal brukes.

I utgangspunktet er AstraZeneca-vaksinen nå helt ute av det danske vaksinasjonsprogrammet. Sundhetsstyrelsen holder likevel muligheten åpen for å omgjøre beslutningen senere hvis situasjonen endrer seg.

På pressekonferansen i Danmark rettet Søren Brostrøm en takk til norske myndigheter, som de har hatt tett kontakt med.

149.000 personer som har fått første dose av AstraZenecas koronavaksine i Danmark, vil bli tilbudt en annen vaksine når de skal ha andre dose.

Den danske Lægemiddelstyrelsen beskriver fortsatt vaksinen som sikker og effektiv overordnet sett. Likevel blir den altså fjernet fra vaksinasjonsprogrammet – til tross for at både EMA og Verdens helseorganisasjon (WHO) mener vaksinen bør brukes.

– Vi vet nå at det er en biologisk forklaring på at AstraZeneca-vaksinen kan føre til disse sjeldne tilfellene av blodpropper, sier Brostrøm.

Han sier det ser ut til at om lag én av 40.000 personer kan bli rammet av alvorlig blodpropp som følge av vaksinen. Danske myndigheter har mye mer kunnskap om situasjonen nå enn for en måned siden, understreker direktøren for Sundhetsstyrelsen.

En utsettelse på tre uker betyr at alle personer over 50 år kan regne med å være fullvaksinert i Danmark den siste uken i juni. Statsminister Mette Frederiksen har tidligere sagt at landet i prinsippet kan gjenåpnes helt når denne milepælen er nådd.

Enkelte tilfeller av sjeldne blodpropper blant dem som har fått vaksinen, har utløst bekymring i en rekke land. I både Danmark og Norge har bruken av vaksinen vært midlertidig stanset i over en måned.

Det er én av 40.000 som får alvorlige komplikasjoner etter vaksinering og mange dør som en konsekvens.

Norske myndigheter skal komme med en ny vurdering av AstraZeneca-vaksinen torsdag. Mange mener at Norge vil følge Danmark også i denne saken.

I Danmark er det rapportert om to tilfeller av de sjeldne blodproppene. Ett av tilfellene fikk dødelig utfall.

(©NTB)

Flere nyheter: