Menu
Cruiseskipet Aida Aura har utsatt avreisen fra Haugesund mandag i påvente av svar på om to passasjerer plassert i karantene er smittet med koronavirus. Foto: Tor Andre Johannessen / NTB scanpix

Cruiseturister med koronasmitte var i land

De to passasjerene ombord i cruiseskipet som er mistenkt for å være smittet av koronaviruset, var i land i Haugesund i går ettermiddag. Man kan ikke utelukke at andre er smittet.

Av Egil M Solberg | 03.03.2020 08:36:25

Koronasmitte: To passasjerer er foreløpig satt i karantene med mistanke om koronavirus. Passasjerene som er satt i karantene skal ha vist symptomer på å være syke.

Cruiseskipet har rundt 1.200 passasjerer om bord, og skulle lagt fra kai i Haugesund klokka mandag ettermiddag. Slik ble det ikke.

Smittevernlege Teis Qvale i Haugesund kommune var ombord i skipet mandag ettermiddag og fikk testet de to passasjerene. Han var da iført fullt verneutstyr.

– Vi fikk melding fra skipets agent om at det var to personer som muligens hadde koronavirusykdom, og at de ønsket å få testet disse, sier smittevernlege i Haugesund kommune Teis Qvale til Radio Haugaland.

Svar på prøvene er ventet ved 15-tiden i ettermiddag.

– Vi iverksetter ikke noe sporing i forhold til hvor passasjerene har befunnet seg da de var i land, før de eventuelt er bekreftet smittet, sier smittevernlegen.

Han opplyser at det skal mye til for å smitte andre personer.

– Da må det være nærkontakt og man må hoste på folk. Det er liten sjanse for at tilfeldige folk på Haugalandet er smittet, sier Qvale.

Mange passasjerer var på tur med buss innover Ølen og Åkrafjorden i går. Mange var også ute og gikk i Haraldsgata.

I morgentimene i dag har flere bekymrede innbyggere tatt kontakt med Radio Haugaland med spørsmål om ikke også folk de syke har vært i kontakt med på land, må settes i karantene.

– Det blir ikke noe sporing før vi eventuelt får et positive resultat på prøvene, sier smittevernlegen til Radio Haugaland tirsdag morgen.

Internasjonal maritim lov kan i så tilfelle også kreve at skipet holdes ved kai i Haugesund, slik vi har sett i Japan.

Flere nyheter: