Menu
Det er ventet åtte cruiseskip inn til Sydney den kommende uka, der ett cruiseskip som anløp sist torsdag regnes for å ha vært den største smittekilden for tilfeller av koronavirus i Australia hittil. Arkivfoto av Sydney Harbour Bridge i solnedgang: Marianne Løvland / NTB scanpix

Cruiseskip får skylden for enorm smitteøkning i Sydney

200 nye smittetilfeller knyttes onsdag morgen til cruiseskipet Ruby Princess, som slapp 2.700 passasjerer i land i Sydney tross kjennskap til mulig smitte.

Av NTB | 25.03.2020 03:16:39

Økonomi og næringsliv: Australia har i løpet av tirsdag registrert rundt 430 nye koronatilfeller. Rundt 330 av dem kan trolig knyttes til smittede som fikk gå i land fra Ruby Princess sist torsdag.

Cruiseskipet anløp Sydney sist torsdag, med 13 passasjerer som hadde følt seg syke og var testet om bord. Likevel fikk de 2.700 passasjerene gå i land uten helsesjekk eller temperaturskanning. De fikk en papirlapp med om å overholde hjemmekarantene i 14 dager, men mange har reist kollektivt og gjennom tett befolkede områder for å komme seg hjem.

7News Australia melder at av de 2.700 passasjerene, skulle rundt en tredel videre til andre land i verden, og det er sannsynlig at man aldri får vite om de har tatt med seg smitte fra cruiseskipet videre.

Det bringer det totale antallet bekreftede koronasmittede i delstaten opp i 1.029, nesten halvparten av Australias 2.317 smittede totalt, ifølge Worldometer.

Tirsdag døde en 77 år gammel kvinnelig passasjer, hun var smittet med viruset, og fører antall covid-19-dødsfall i Australia opp i åtte så langt.

Helsemyndighetene hadde også besluttet at det ikke var nødvendig å gå om bord på cruiseskipet for å foreta noen ytterligere vurdering av situasjonen før de lot alle de 2.700 reisende og potensielt smittebærende personene rusle ubeskyttet inn i Australia.

Mens minst 130 passasjerer først ble rapportert smittet tirsdag, kunne TV-kanalen 9 News onsdag morgen knytte ytterligere 200 smittetilfeller i delstaten New South Wales, der millionbyen Sydney er hovedstad, til cruiseskipet Ruby Princess. Blant disse er delstatens to første koronasyke barn under ti år.

Politikerne i delstaten har for lengst kalt det katastrofalt at passasjerene fikk gå i land sist torsdag, når cruiseskipets ledelse var fullt klar over at passasjerer kunne være smittet. Onsdag morgen uttaler imidlertid grensemyndighetene i New South Wales ifølge 7News at helsemyndighetene i delstaten på bakgrunn av de fakta som forelå på det daværende tidspunkt vurderte Ruby Princess som lavrisiko og hadde gitt tillatelse til at passasjerene gikk i land.

(©NTB)

Flere nyheter: