reklame for Sheiken Bowling
Menu
Antonio Garcia (til venstre) fra ELN-geriljaen sammen med Ivan Danilo Rueda, den colombianske regjeringens høykommissær for fred, i Caracas tirsdag etter å ha signert avtalen om å gjenoppta fredssamtaler. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB

Colombia gjenopptar fredssamtalene med ELN-geriljaen

Regjeringen i Colombia og ELN vil starte nye fredssamtaler. Venezuela, Cuba og Norge skal ifølge geriljagruppa være garantistland, noe UD bekrefter.

Av NTB | 04.10.2022 20:41:09

Krig og konflikter: – Norge gratulerer regjeringen i Colombia og den nasjonale frigjøringshæren (ELN) med beslutningen om å gjenoppta formelle forhandlinger. Dette er et viktig skritt mot fred i Colombia, tvitrer Utenriksdepartementet.

– Vi setter pris på tilliten som er vist oss som et garantiland, heter det videre.

Ytterligere detaljer om de forestående fredsforhandlingene ønsker ikke Utenriksdepartementet å gi.

– Vi henviser til partene for mer informasjon om prosessen videre, sier pressevakt Mariken Bruusgaard Harbitz til NTB.

Hun understreket at Norge skal ha rollen som såkalt garantistland, ikke som tilrettelegger for de kommende samtalene. Det er ikke kjent hvor samtalene skal finne sted.

Tirsdag leste ELN-leder Antonio Garcia opp en uttalelse der han slo fast at partene vil gjenoppta «dialogprosessen etter den første uka i november 2022», med Venezuela, Cuba og Norge som garantister.

Den langt større geriljaen FARC inngikk en fredsavtale med regjeringen i 2016, noe Colombias daværende president Juan Manuel Santos samme år ble belønnet med Nobels fredspris for.

Colombias nye president Gustavo Petro lovet allerede i valgkampen at han ville gjenoppta forhandlinger med landets siste marxistiske geriljagruppe ELN. I august varslet representanter for partene at de var enige om å gjenoppta samtalene.

Tidligere president Ivan Duque avbrøt samtalene med ELN etter at geriljaen tok på seg ansvaret for et angrep på et politiakademi i Bogota i 2019.

(©NTB)

Flere nyheter: