reklame for Sheiken Bowling
Menu
Røyk siger opp i luften etter luftangrep i nærheten av Sjestakove ved Kharkiv i Øst-Ukraina. Ukraina har tryglet om å få rakettsystemet MLRS, og USA jobber med å sende systemet, etter det CNN kjenner til. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

CNN: USA vil trolig sende rakettsystem til Ukraina

Biden-administrasjonen forbereder seg på å sende langdistanserakettsystemer til Ukraina, opplyser flere kilder til CNN. Ukraina sier systemene er livsviktige.

Av NTB | 27.05.2022 02:30:54

Økonomi og næringsliv: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sa denne uka at landets største behov om de skal kunne stå imot Russland store overtak, er rakettsystemet MLRS.

Det amerikanskproduserte systemet kan skyte raketter mot mål opptil 30 mil unna, mye lengre enn Ukraina er i stand til nå, noe ukrainerne mener kan bidra til å vippe krigen i deres favør, skriver CNN.

Den amerikanske regjeringen heller mot å sende systemet som del av en større pakke med bistand til Ukraina. Den kan bli kunngjort allerede neste uke, får kanalen opplyst av flere tjenestepersoner.

Ukraina har også bedt om rakettsystemet HIMARS, som er lettere og kan ta i bruk mange av de samme typene ammunisjon som MLRS.

Russland har de siste ukene rettet tallrike angrep mot Øst-Ukraina, der ukrainerne er i undertall og har svakere våpenarsenal.

Spørsmålet om å sende rakettsystemene eller ei har vært på toppen av agendaen i møter i Det hvite hus, får CNN opplyst.

Frykten er at å sende tunge våpen til Ukraina vil bli sett på som provokasjon som kan føre til represalier fra russisk hold. Systemenes lange rekkevidde vil gjøre det enklere for Ukraina å angripe mål i Russland.

I tillegg har det blitt stilt spørsmål om USA har råd til å tømme lagrene for så mange tunge våpen. En mulig løsning er å sende rakettsystemer med kortere rekkevidde, får CNN opplyst.