Menu
Ifølge amerikanske etterretningskilder planlegger Russland skjulte operasjoner for å skape grunnlag for å gå til invasjon av østlige Ukraina. Foto: Vadim Savitskiy / Russian Defense Ministry Press Service via AP, File / NTB

CNN: Russland forbereder «false flag»-operasjon mot Ukraina

Amerikanske etterretningskilder sier til CNN fredag at Russland har posisjonert personell for å gjennomføre aksjoner som kunne gi grunnlag for invasjon.

Av NTB | 14.01.2022 17:52:45

politikk: Det skal være snakk om planlegging av en såkalt «false flag» operasjon, skriver CNN og Reuters. Det vil si en operasjon som blir utført med intensjonen om å skjule hvem som står bak, og lede ansvaret over på en annen part.

Formålet skal være å skape et gyldig grunnlag for å invadere østlige Ukraina, tradisjonelt kalt «casus belli».

– Det russiske militæret planlegger å starte med disse aktivitetene noen uker før en militær invasjon, som kan komme før midten av februar. Vi så det samme i 2014 i forbindelse med Krim, sier en amerikansk tjenesteperson til CNN.

Uttalelsen kommer etter at Ukrainas forsvarsdepartement tidligere fredag sa at russiske spesialtjenester forbereder provokasjoner mot russiske styrker i et forsøk på å gi Ukraina skylden.

Det har vært holdt møter mellom USA, Nato og Russland den siste uka, men de har ikke båret frukter. Russland har ikke vært villig til å redusere sitt militære nærvær langs Ukrainas grense, og USA og Nato har avvist russiske krav om å garantere at Ukraina aldri får bli medlem av forsvarsalliansen.

(©NTB)

Flere nyheter: