Menu
Clas Brede Bråthen røper nye detaljer rundt inngåelsen av avtalen med Skiforbundet i fjor vinter. Foto: Terje Pedersen / NTB

Clas Brede Bråthen i ny bok: Avtalen kunne strandet i siste sekund

I en ny bok avslører hoppsjef Clas Brede Bråthen at avtalen etter konflikten med Skiforbundet i fjor vinter kunne ha røket rett før den ble presentert.

Av NTB | 10.10.2022 10:41:00

Sport: – Hadde jeg hørt hva generalsekretæren sa, hadde det ikke
blitt noen pressekonferanse, sier Bråthen i boken «Hoppsjel».

Sitatet skal komme som en følge av at daværende generalsekretær i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg, hadde uttalt på et digitalt allmøte 21. oktober 2021 at årsaken til at det hadde tatt så mange uker å løse den betente hoppkonflikten som utspilte seg før forrige sesong, var at Hopp valgte å gå ut i mediene.

Møtet skal ha blitt avholdt så kort som 30 minutter før pressekonferansen, hvor Skiforbundet og Bråthen endelig kunne meddele at de hadde kommet til en enighet.

– Da jeg hørte Bretten Berg, forsto jeg der og da at denne konflikten dessverre ikke var over. Hun vil åpenbart Hopp svært lite godt, sier en anonym ansatt i Hopp i boken.

Bråthen fikk ikke med seg Bretten Bergs innledning på allmøtet. Hadde han gjort det, hadde det ikke blitt noen ny avtale, bedyrer han.

– Hadde jeg fått høre det hun sa der, i samme slengen som jeg fikk den pressemeldingen, hadde det ikke blitt noe pressekonferanse. Da hadde jeg revet i stykker avtalen, sier Bråthen til NTB.

NTB har vært i kontakt med Bretten Berg i forbindelse med påstandene om og mot henne. Hun ønsker ikke å kommentere dem.

«Påstandene fra boken som det henvises til knytter seg til en personalsak som ble forlikt for vel et år siden. I personalsaker har Norges Skiforbund som arbeidsgiver taushetsplikt, en plikt som også varer utover forliket i saken», skriver hun i en epost.

Et kvarter før Bretten Bergs innledning på allmøtet, hadde nemlig Skiforbundet kommet med et utkast til en pressemelding de skulle sende ut.

I pressemeldingen skal de ha skrevet at løsningen i all hovedsak er den samme som de hadde tilbudt Bråthen tidligere. Bretten Berg kom også med et sitat:

«Denne saken har vært en stor belastning for alle involverte og vårt fokus fremover er å jobbe målrettet for å gjenskape tilliten eksternt og internt, ikke minst mellom alle medarbeidere i grenene, kretsene og fellesfunksjonene i Skiforbundet. Respekt for grunnleggende spilleregler i arbeidslivet, vårt felles arbeidsmiljø og Skiforbundet som organisasjon er avgjørende. Vi har en stor jobb foran oss.»

Det fikk Bråthen og hans advokater i LO til å steile. De mener at innholdet i avtalen er svært likt det Hopp, ikke Skiforbundet, foreslo i slutten av september.

– Jeg var klar til å rive i stykker kontrakten. For et makkverk av en pressemelding, sier Bråthen.

Sportssjefens advokater ga dermed beskjed om at de kom til å skrive en alternativ pressemelding. Det skal ha fått Skiforbundet til å tilby en avtale om at de ikke sender ut sin pressemelding, om ikke Bråthen heller gjør det. Det sa de ja til.

«For det første var kompromisset, den avtalen som om bare noen minutter skulle presenteres, tilnærmet lik hva LO-advokatene hadde foreslått for mange uker siden. For det andre så de på Skiforbundets pressemelding som et klart forsøk på overrumpling.»

Pressekonferansen ble til slutt en udramatisk affære, hvor det ble klart at Bråthen skule tre inn i rollen som landslagssjef, og Ståle Villumstad til konstituert sportssjef.

I etterkant av «Bråthen-saken» ble ikke Erik Røste gjenvalgt som skipresident og Bretten Berg gir seg som generalsekretær i Norges Skiforbund. Hun er enig med sin arbeidsgiver om en sluttavtale.

Boken er skrevet av forfatterne Astrid Versto og Terje Svabø, som er nære venner av Bråthen. Den blir også utgitt på Bråthens datters forlag, S. R. Bråthen.

I forkant av den meget spesielle pressekonferansen som utspilte seg i Skiforbundets lokaler på Ullevaal stadion, hadde det vært alt annet enn en rolig dag for de involverte.

I boken blir det beskrevet hvorfor Bråthen og advokatene blankt avviste Skiforbundets pressemelding:

(©NTB)

Flere nyheter: