Menu
Idrettens voldgiftsrett skal bestemme om Ecuador og Byron Castillo får spille VM-sluttspillet i Qatar. Foto: Lynne Sladky, File / AP / NTB

Chile og Peru klager Ecuadors VM-plass inn til CAS

Idrettens voldgiftsrett (CAS) skal bestemme om Ecuador fratas plassen i fotball-VM i Qatar i kjølvannet av jukseanklager. Chile og Peru vil begge ha plassen.

Av NTB | 30.09.2022 18:21:04

Sport: Chiles fotballforbund har lenge hevdet at Byron Castillo, som spilte for Ecuador i VM-kvalifiseringskampene mellom landene, er colombianer og ikke har rett til å representere Ecuador.

Chile ble bare nummer sju i den søramerikanske VM-kvalifiseringen, tre plasser bak Ecuador og to fra omspillsplass. Dersom motstanderne tilkjennes seier i kamper Castillo har spilt, vil Chile imidlertid sprette opp til fjerdeplass og være VM-klar.

Også Peru mener at de har rett på den siste direkteplassen til VM. De ble nummer fem i kvalifiseringen og tapte omspillet mot Australia.

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har tidligere avvist klagen fra Chile, og nå går saken til CAS. I en pressemelding opplyser de at en avgjørelse kan bli tatt så sent som 10. november.

Ifølge The Athletic har Chiles fotballforbund kommet over nye bevis for at Castillo er colombianer med forfalskede ecuadorianske identitetspapirer.

Et lydopptak av en fire år gammel samtale mellom Castillo og en representant for Ecuadors fotballforbund indikerer at forbundet kjente til at han ikke hadde rett til å representere Ecuador.

Selv om Chile og Peru når fram og Castillo erklæres som ikke spilleberettiget, er det likevel ikke sikkert at noen av dem får Ecuadors VM-plass. Ifølge The Athletic vil det by på store logistiske utfordringer å bytte ut deltakerlag så tett oppunder VM.

Ecuador skal i utgangspunktet sparke i gang VM mot vertslandet Qatar 20. november.

Daily Mail skriver at Castillo i samtalen sier at han er født i 1995, ikke 1998 som det står i passet hans. Han omtaler seg også med et annet navn enn det som står i passet hans. Ecuador skal etter denne samtalen ha hjulpet Castillo å mørklegge sitt colombianske opphav.

(©NTB)