reklame for smiaa
Menu
I forkant av folkeavstemningen har mange chilenere protestert mot sosial ulikhet. Foto: Esteban Felix / AP / NTB

Chile holder folkeavstemning om hvorvidt landet skal få ny grunnlov

Chilenske velgere er i gang med en historisk folkeavstemning som kan ende med at grunnloven fra juntatiden blir erstattet med en ny.

Av NTB | 25.10.2020 13:08:09

Politikk: I lange ryddige rekker i Santiago og resten av landet sto velgere med munnbind og ventet tålmodig på å avlegge stemme søndag i en historiske folkeavstemningen.

Landets nåværende grunnlov ble skrevet i perioden da landet ble styrt av militærdiktaturet til general Augusto Pinochet – fra 1973 til 1990.

Mange chilenere mener den bidrar til sosial ulikhet, blant annet ved at den ikke fastslår at det er statens ansvar å gi borgerne helsehjelp og utdanning.

Meningsmålinger viser at over 70 prosent av chilenerne støtter en ny grunnlov, mens kun 17 prosent vil beholde Pinochet-tidens grunnlov.

Vedtaket om å holde folkeavstemning ble gjort for snart ett år siden etter en måned med store demonstrasjoner mot ulikhet og korrupsjon..

I den største demonstrasjonen deltok over en million mennesker i Santiago på dagen for ett år siden. Presset ble derfor for stort til at president Sebastian Piñera kunne slippe unna å åpne for folkeavstemning.

(©NTB)

Flere nyheter: