reklame for Sheiken Bowling
Menu
Peter Bonetti (i grønt) spilte over 700 kamper for Chelsea på 60- og 70-tallet. Foto: Frank Leonard Tewkesbury / AP / NTB scanpix

Chelsea-legenden Peter Bonetti er død

Chelseas legendariske keeper Peter Bonetti er død etter langvarig sykdom. Han ble 78 år gammel.

Av NTB | 12.04.2020 16:32:26

Sport: Det bekrefter London-klubben på sitt nettsted søndag.

Bonetti spilte 729 kamper for Chelsea fra 1960 til 1979 – med unntak av én sesong i amerikanske St. Louis Starts i 1975. Det gjør at han har spilt nest flest kamper for Chelsea i klubbens historie. Ron Harris har rekorden med 795 kamper.

– Peter Bonettis posisjon i panteonet med Chelsea-fotballguder er uangripelig. Han var «katten» som gjorde det uvanlige, trosset oddsen, fikk folk til å gispe og som fikk kremen. Alt foran et elskende Stamford Bridge, skriver klubben i sin hyllest.

Til tross for en tidlig kneskade i omkampen vartet han opp med viktige redninger da Chelsea til slutt vant 2-1 på Old Trafford.

Året etter vant Chelsea cupvinnercupen. Bonetti vant også ligacupen med klubben. Det skjedde i 1965.

Bonetti var kjent for sin reaksjonsevne og fikk kallenavnet «katten». Han holdt nullen i 208 Chelsea-kamper, noe som lenge var rekord. Nå innehar Petr Cech den med 228 rene bur for klubben.

Blant dem som hyllet Chelsea-spilleren, var datidens storspiller Pele.

– De tre beste keeperne jeg har sett er Gordon Banks, Lev Yashin og Peter Bonetti, uttalte den brasilianske superstjernen.

Bonetti var del av troppen som vant VM i 1966, men fikk ikke spilletid. I 2009 mottok han likevel en vinnermedalje fra Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) etter press fra Englands fotballforbund.

Keeperen spilte en sentral rolle da Chelsea vant sitt første FA-cuptrofé i 1970. Han storspilte i finalen mot regjerende seriemester Leeds og bidro sterkt til at det ble omkamp.

78-åringen fikk kun sju landskamper for England som på den tiden hadde gode sisteskanser i Ron Springett, Gordon Banks og senere Peter Shilton.

<p>(©NTB)</p>

Flere nyheter: