Menu
Charles ble lørdag formelt innsatt som britienes konge. Nå følger de 14 landene i samvelderiket etter med sine respektive seremonier som gjør Charles til konge også der. Foto: Aaron Chown / AP / NTB

Charles innsatt som konge i Australia og New Zealand

Kong Charles lll ble søndag formelt innsatt som konge i Australia og New Zealand i to separate seremonier.

Av NTB | 11.09.2022 12:30:44

Kuriosa og kjendiser: Charles ble automatisk konge da hans mor dronning Elizabeth døde torsdag. Men på samme måte som seremonien i Storbritannia lørdag må det tas de nødvendige skritt med tiltredelsesseremonier i de 14 andre respektive landene i samvelderiket for at Charles formelt blir konge også der.

Søndag var det klart for en slik seremoni både i Canberra i Australia og i Wellington i New Zealand.

Den australske statsministeren Anthony Albanese har tidligere tatt til orde for å avskaffe monarkiet og gjøre landet til republikk. Søndag sier han imidlertid at dette ikke er tiden for en slik debatt, og at det nå er tid for å vise dronningen respekt.

I 1999 gikk australierne til urnene for å beslutte hvorvidt de ville beholde monarkiet eller ei. Et flertall på 55 prosent stemte i favør monarkiet.

Albanese, som planlegger å delta i dronningens bisettelse, har også besluttet at torsdag 22. september skal være en fridag i en hyllest til dronningen.

(©NTB)

Flere nyheter: