Menu
Kamila Valjeva får delta i resten av OL. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

CAS-avgjørelse: Valijeva får fortsette i OL

Den russiske kunstløperen Kamila Valijeva (15) får delta i den individuelle konkurransen i OL. Det bekreftet Idrettens voldgiftsrett (CAS) mandag morgen.

Av NTB | 14.02.2022 07:12:35

Sport: 15-åringen er storfavoritt i konkurransen som starter med kortprogram tirsdag.

Valijeva avga i forbindelse med det russiske mesterskapet i romjula en dopingprøve som inneholdt spor etter det forbudte stoffet trimetazidin. Prøvesvaret kom 8. februar, dagen etter at hun bidro sterkt til at ROC tok gullet i lagkonkurransen i OL.

Trimetazidin er et stoff som finnes i hjertemedisin og medikamenter mot svimmelhet. Det står på forbudslista fordi det kan stimulere blodsirkulasjonen og bedre utholdenheten.

Valijeva ble midlertidig suspendert etter at den positive dopingprøven ble kjent, men suspensjonen ble senere opphevet av Russlands antidopingbyrå (Rusada). Både Den internasjonale olympiske komité, Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) anket avgjørelsen inn for CAS, men nå er det klart at hun er klarert for konkurranse.

I lagkonkurransen ble Valijeva, som har fått tilnavnet «frøken perfekt», den første kvinne til å gjøre firedoble hopp i OL. Hun har siden den positive dopingtesten fortsatt å trene på den kinesiske isen i påvente av en avgjørelse. Hun vitnet selv da CAS mandag skulle ta stilling til om hun skulle få fortsette i OL.

Utdelingen av medaljene i lagkonkurransen har latt vente på seg i påvente av en avklaring av situasjonen rundt den positive dopingprøven.

Ifølge nyhetsbyrået DPA er det ennå ikke blitt fattet en avgjørelse rundt det. Det vil skje først etter at saken er helt ferdig behandlet, noe som trolig ikke vil skje før OL er ferdig.

(©NTB)