Menu
Magnus Carlsen under Norway Chess 2020. Foto: Carina Johansen / NTB

Carlsen vant etter krisestart i bronsefinalen

Magnus Carlsen leverte svakt i hurtigsjakk, men tok tredjeplassen i Champions Chess Tour søndag. Det sikret han med seier i omspill mot Ding Liren.

Av NTB | 04.07.2021 16:08:54

Sport: Carlsen vant første dag mot Ding lørdag, men klarte ikke å utnytte forspranget på dag to. Etter 0-3-tap ble det omspill og lynsjakk. Der vant Carlsen med hvite brikker, og sikret seg tredjeplassen da han holdt til remis med svarte brikker.

– Det står ikke så mye på spill i en bronsefinale, så det er mer sånn at jeg gjerne vil vinne enn at jeg må. Men det er tilfredsstillende å avslutte bra og tross alt spille ganske ok i lynsjakkpartiene, sa Carlsen til TV 2.

Carlsen spilte med svarte brikker i første hurtigsjakkparti, og klarte ikke unngå tap. Heller ikke med hvite brikker i parti to klarte Carlsen å unngå nedtur. Etter en svært utradisjonell åpning fikk Carlsen en dårlig stilling i sluttspillet, som Ding utnyttet.

– Det er en komplett krise for Magnus, sa TV 2s sjakkekspert Maud Rødsmoen etter andre parti.

– Grunnen til at jeg tapte var bare at han spilte mye bedre enn meg senere, ikke på grunn av åpningen, sa Carlsen.

I søndagens tredje parti valgte Carlsen å gi seg da han ikke så noen mulighet til seier. Fredag tapte Carlsen omspillet i semifinalen mot Levon Aronian, men søndag beholdt Carlsen roen i omspillet og sikret seieren.

– Jeg skulle ønske jeg slapp å spille omspill hver gang fordi jeg spiller ræva på andre dag, sa Carlsen.

I denne turneringen har Carlsen slitt i dronningsluttspillene. Det gjorde han søndag også. Ding fikk en fribonde, som ble en ekstra dronning, samtidig som han holdt sin egen konge trygt beskyttet. Da var partiet tapt for Carlsen, som ga opp partiet.

– Magnus er vanligvis en av verdens beste i et dronningsluttspill, men ikke i denne turneringen, sa sjakkekspert Hans Olav Lahlum.

– Det har vært en veldig dårlig start på dagen for Magnus, slo Lahlum fast.

I tredjepartiet gikk Carlsen for seier med svarte brikker, men da han så at det var umulig valgte han heller å gi seg enn å kjempe for et betydningsløst remis.

I lynsjakkpartiene tok Carlsen en grei seier med hvite brikker, og med svarte brikker brukte Carlsen godt med tid, men tvang fram en stilling som knapt kunne gi annet enn remis. Det ble også utfallet, og dermed tok Carlsen tredjeplassen i turneringen.

I finalen mot Vladislav Artemjev sikret Levon Aronian seg turneringsseier med 2-0 på andre dag, etter også å ha vunnet første dag.

Carlsen fikk store problemer med svarte brikker i første parti, men klarte å redde seg inn til et dronningsluttspill, en form nordmannen vanligvis har god kontroll på.

I andre parti valgte Carlsen en utradisjonelt åpning da han spilte bonden sin til B3. Carlsen hadde tidvis latterkrampe i partiet, men midtveis hadde Ding spilt seg til et solid overtak med sine svarte brikker.

(©NTB)

Flere nyheter: