reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Magnus Carlsen spilte runde to i sin egen turnering mandag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Carlsen tok sin andre strake seier – vant «revansjeduellen»

Magnus Carlsen slo 16-åringen Alireza Firouzja i sin egen nettbaserte sjakkturnering mandag. Dermed har forhåndsfavoritten fått en solid start på turneringen.

Av NTB | 20.04.2020 19:47:49

Sport: Duellen mellom Carlsen og Firouzja endte 2,5 mot 1,5 poeng i nordmannens favør. Dermed slo nordmannen tilbake etter finaletapet for den offensive iranske sjakkyndlingen i en annen nettbasert turnering, Banter Blitz Cup, for en liten uke siden.

Etter to dueller i Magnus Carlsen Invitational står den norske verdensmesteren med to seirer. Lørdag slo Carlsen Hikaru Nakamura etter en dramatisk armageddon-avgjørelse.

Nordmannen leder så langt turneringen med sine fem poeng, men var likevel ikke fornøyd etter mandagens partier.

– Midt på treet. Spillet harker såpass mye at det er frustrerende, sa han til TV 2.

Et knippe strålende Carlsen-trekk snudde imidlertid stillingen på hodet, og plutselig presset verdensmesteren fra Lommedalen for seier.

Samtidig begynte begge spillerne å få knapt med tid i det som mot slutten utviklet seg til å bli et dramatisk og svært intenst parti. Med lite spillerom på klokken gjorde Carlsen en stor feil og innså kort tid etterpå nederlaget.

– Det var et veldig spennende parti. Så ble jeg veldig sur på meg selv fordi jeg gjorde en fillefeil på et tidspunkt, sa nordmannen i sin oppsummering og kalte feilen mot slutten «utilgivelig» og «fryktelig dårlig».

Dermed trengte Carlsen remis i det fjerde og siste partiet for å vinne kampen og ta sin andre strake seier så langt i turneringen. Det klarte han.

– Jeg følte jeg hadde brukt det meste av kreftene jeg hadde igjen på å vinne partiet med hvitt, så jeg tenkte jeg skulle spille trygt, men så ble jeg sittende å spille altfor passivt. Det var ingen veldig positiv opplevelse, men det positive var at jeg kom meg gjennom uten de helt store problemene, sa verdensmesteren.

I mandagens andre oppgjør vant Nakamura over Anish Giri.

De fire beste spillerne etter det innledende spillet går til semifinale. Videre avsluttes turneringen med kamp om 3.-plass og finale.

Den samlede premiesummen er på formidable 2,55 millioner kroner. Vinneren stikker av med rundt 700.000 kroner.

Carlsen møter Fabiano Caruana onsdag, Maxime Vachier-Lagrave fredag, Anish Giri 26. april, Ian Nepomnjasjtsjij 28. april og Ding Liren 30. april.

Turneringen avsluttes 3. mai.

Carlsen innledet mandagens duell mot 16-åringen Firouzja med seier med hvite brikker. I parti nummer to spilte nordmannen med svart og kom innledningsvis litt på defensiven.

Med hvite brikker var det Carlsens tur til å slå tilbake i parti nummer tre. Nordmannen spilte solid hele veien og ga aldri sin iranske motstander noen sjanser til å komme med et farlig angrep.

I Magnus Carlsen Invitational spilles det daglig to dueller (à fire hurtigsjakkpartier). Carlsen og Firouzja skal derfor gjennom ytterligere tre partier i hurtigsjakk mandag.

(©NTB)

Flere nyheter: