Menu
Magnus Carlsen avbildet under årets Norway Chess i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB

Carlsen til semifinale etter Aronian-kollaps

Magnus Carlsen utnyttet grove feil fra Levon Aronian i kvartfinalen i årets sjuende Champions Chess Tour-turnering. Et hardtslående comeback sendte ham videre.

Av NTB | 22.09.2022 21:30:52

Sport: Nordmannen vant oppgjøret 3-1. Fredag spiller han semifinale i hurtigsjakk mot tyskeren Vincent Keymer.

Carlsen fikk en svært svak start på torsdagens duell. Dårlig tid preget spillet hans og bidro til et par stygge feil. Etter 30 trekk hadde Aronian ti minutter mer på klokka, og rett etter hadde den armenskfødte amerikaneren en vinnende stilling.

Likevel ga ikke Carlsen opp. Han var godt i gang med en redningsaksjon da en kjempetabbe gjorde innsatsen forgjeves. Partiet var over etter 53 trekk.

– En brøler av dimensjoner, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer om Carlsens flytting av kongebrikken.

– Katastrofalt spill, sa Hammer om Aronians opptreden.

Carlsen så rivalens problemer vedvare også i det tredje partiet. Etter kun 13 trekk var det et norsk overtak som sto til seier. Spillet fortsatte en stund til, men det var ingen vei tilbake.

Nå trengte Carlsen kun en remis i det fjerde og siste partiet, men nøyde seg ikke med det. Han utmanøvrerte igjen sin motstander og innkasserte sin tredje strake partiseier.

– Totalt i turneringen ville jeg gitt meg selv terningkast seks. I dag er det kanskje nærmere terningkast fire, sa Carlsen i intervju med TV 2 etterpå.

Mandag fikk dramaet flere bein å gå på. Da tapte Carlsen et parti mot Niemann med vilje etter kun to trekk. Det ble hans eneste nederlag i et ellers strålende grunnspill.

Niemann røk for øvrig ut i kvartfinalen mot Le Quang Liem fra Vietnam.

Finalen i onlineturneringen spilles lørdag og søndag. Carlsen har hittil i år gått tre ganger til topps i Champions Chess Tour.

Med svarte brikker trengte Carlsen en opptur i parti to, og den skulle han få oppsiktsvekkende tidlig. Allerede etter tolv trekk gjorde Aronian en klar bom og sto til tap. Han ble satt i sjakk matt i det 49. trekket.

Det har stormet rundt Carlsen den siste tiden. Tidligere i måneden trakk han seg fra Sinquefield Cup etter et tap for Hans Niemann, og måten han gjorde det på satte i gang en enorm spekulasjonsbølge i sjakkverdenen. Mange tolket oppførselen hans som en anklage om juks fra Niemanns side.

(©NTB)